U kompaniji Google su odlučili da razviju novu tehnologiju koja bi zamijenila kolačiće, a istovremeno omogućila korisnicima veći stepen zaštite

 

Kako bi to ostvarili prihode, Google koristi „kolačiće“ odnosno „cookies“, koji prate korisnika tokom korišćenja interneta i daju izveštaje o tome šta korisnik pretražuje i koje stranice posećuje.

Google većinu svojih prihoda ostvaruje zahvaljujući svom oglašivačima. Činjenica da može svakom korisniku da prikaže oglas koji ga interesuje, donosi kompaniji na milijarde dolara svake godine.

Korišćenje kolačića uvijek je bilo sporno. Naročito u krugovima koji zagovaraju privatnost korisnika.

Kako je pitanje privatnosti sve važnije u tehnološkom svetu, u kompaniji Google su odlučili da razviju novu tehnologiju koja bi zamijenila kolačiće. Ona bi istovremeno omogućila korisnicima veći stepen zaštite.

 

Federated Learning of Cohorts

 

Prilikom predstavljanja novog, alternativnog sistema izjavili su da taj pristup „efikasno skriva pojedinca u gužvi i koristi obradu podataka na uređaju kako bi istorija pretraživanja korisnika ostala privatna“.

Sistem zanimljivog imena, „Federated Learning of Cohorts“ (FLoC), trebalo bi tokom ove godine da bude testiran u Chrome pregledaču. Međutim, nisu svi zadovoljni ovim novim planovima.

„Čini se da bi crna kutija koja se zove ‘mašinsko učenje’ mogla da preuzme kontrolu nad svime što ste ikada uradili u pregledaču, i da tako ‘grupiše’ korisnike. Oglašivači su ti koji će interpretirati šta te grupe znače“, upozorili su iz Electronic Frontier Foundation, neprofitnog udruženja posvećenog zaštiti digitalnih prava.

Kako bi se nova tehnologija mogla odraziti na korisnike, iz kompanije Google niko trenutno ne spominje.

 

Dopadaju vam se tekstovi na IT-mixer.com? Podržite nas putem društvenih mreža na linkovima ispod. Lajkujte našu stranicu na Facebooku, budite informisani u svakom momentu.