Kompanija Google je najavila veliku promjenu za Gmail koja će stupiti na snagu od januara.

Od početka sljedeće godine, Google uklanja osnovni HTML prikaz za Gmail, i zamjenjuje ga standardnim prikazom širom svijeta.

Pošto je za Google osnovni HTML prikaz zastario, korisnici su prijavili da ga je postalo teže pronaći, kako prenosi The Register. Kada otvorite Gmail, obično se opcija za ovaj prikaz pojavi sa naznakom da je „za sporu konekciju“. Međutim, traje toliko kratko da mnogi ne uspiju ni da ga odaberu.

Standardni prikaz, vizuelno bogatiji format koji Gmail trenutno nosi kao podrazumijevani, pokrenut je da zamijeni osnovni HTML prikaz prije više od deset godina. Od tada, Google je dodao nove funkcije u Gmail, a iz kompanije su rekli da osnovni HTML prikaz „nema punu funkcionalnost kao i Gmail“.

Osim ovoga, neki korisnici tvrde da je osnovni HTML korisnicima sa invaliditetom, poput onih sa sa oštećenim vidom, pružio lak i pristupačan način da prolaze kroz svoje mejlove.

Od pokretanja standardnog prikaza, Google je zadržao osnovni HTML prikaz kao alternativu koja se brže učitava i pogodnija je za one sa sporim pregledačima ili internetom. Međutim, Google je sada ukinuo opciju na vrhu ekrana koja je omogućavala korisnicima da „postave osnovni HTML kao podrazumijevani prikaz“.