Google ju u okviru Play Store-a pronašao još 25 malicioznih android aplikacija, a u pitanju su ponude koje su sadržale malver za krađu Facebook podataka.

Lista malicioznih aplikacija uključuje one koje nude brojanje pređenih koraka, alate za uređivanje fotografija, te osvjetljavanje prostora, ali je, ističu eksperti, u pitanju ista aplikacija. Naime, sve uklonjene aplikacije izgledale su različito na površini, ali su sadržale isti dio koda koji je ugrađen kako bi se osposobile za krađu Facebook login podataka.

Aplikacije su funkcionisale tako što su, kada dođu na pogođeni uređaj, prvo proveravale da li Facebook aplikacija radi u pozadini, te potom kreirale tab sa lažnom Facebook login stranom koji se otvarao u okviru aplikacije, a kako bi se korisnik motivisao da otkrije svoje podatke. Lažna stranica je nakon toga kopirala unesene podatke, te ih slala na server, koji je ugašen od kada su aplikacije otkrivene.

Google uklonio još 25 aplikacija koje kradu Facebook lozinke
Google uklonio još 25 aplikacija koje kradu Facebook lozinke

Aplikacije koje se uklone iz Google prodavnice trebalo bi da automatski nestanu i sa uređaja na koje su prethodno preuzete, ali se korisnicima ipak preporučuje da provere svoje telefone, te promene lozinke za svoje Facebook naloge.

 

(PCpress via Life Hacker)

 

Dopadaju vam se tekstovi na IT-mixer.com? Podržite nas putem društvenih mreža na linkovima ispod. Lajkujte našu stranicu na Facebooku, budite informisani u svakom momentu.