Za praćenje aktivnosti korisnika na internetu mogu se koristiti grafički procesori (GPU) u računarima, konzolama i mobilnim telefonima

 

Međunarodni naučni tim iz Austrije, Izraela i Francuske, predvođen istraživačima iz francuskog Nacionalnog instituta za digitalnu nauku i tehnologiju Inria, objavio je rad koji opisuje kako se grafički čipovi (GPU) u našim računarima, gadžetima i pametnim telefonima mogu koristiti za praćenje aktivnosti korisnika na internetu.

Prema ovom istraživanju, jedinstveni identifikator se može kreirati od GPU svakog korisnika.

To znači da, iako mogu postojati hiljade ili milioni korisnika širom svijeta koji koriste isti GPU, male proizvodne razlike u svakom od ovih uređaja mogu u suštini stvoriti jedinstveni „otisak prsta“.

Mjeri se tako što se vidi koliko je vremena potrebno GPU-u uređaja da razriješi određene vizuelne elemente koristeći VebGL, i na osnovu toga može da se kreira identifikator za vaš uređaj.

Trenutno su kolačići i dalje najčešće korišćeni metod praćenja od strane mnogih kompanija, ali kako su kompanije poput Apple-a i Google-a počele da blokiraju kolačiće i otežavaju praćenje, kompanije su u isto vrijeme morale da pronađu alternativne načine za praćenje korisnika.

Istraživači su podijelili svoja otkrića sa kompanijama kao što su Google, Brave i Mozilla, kao i sa grupom Khronos koja stoji iza VebGL-a.

Cijeli naučni rad možete pronaći na ovom linku.

(Vidi)

 

Dopadaju vam se tekstovi na IT-mixer.com? Podržite nas putem društvenih mreža na linkovima ispod. Lajkujte našu stranicu na Facebooku, budite informisani u svakom momentu.