Društvena mreža Facebook zabilježila je pad broja dnevno aktivnih korisnika prvi put u svojoj 18-godišnjoj istoriji.

Facebook-ova matična kompanija Meta Networks je saopštila da je broj dnevno aktivnih korisnika pao na 1,929 milijardi u tri mjeseca zaključno s krajem decembra u poređenju sa 1,930 milijardi u prethodna tri kvartala, prenosi Klix.

Kompanija je takođe otkrila da usporava rast prihoda dok se suočava s konkurencijom koju čine rivali kao što su TikTok i YouTube, a oglašivači su takođe manje trošili novac.

Dionice kompanije Meta pale su za više od 20 odsto, a to je rezultiralo gubitkom vrijednosti na tržištu, koji iznosi oko 200 milijardi dolara.

Međutim, došlo je i do oštrog pada vrijednosti drugih platformi među kojima su Twitter, Snap i Pinterest.

Direktor i osnivač Facebooka Mark Zakerberg je kazao da je pad rezultat činjenice da je publika, posebno mlađi korisnici, napustila Facebook prešla na stranu rivala.

Meta posjeduje drugu najveću platformu za digitalno oglašavanje poslije Google-a, a težak udarac joj je zadala promjena pravila privatnosti na Eplovom operativnom sistemu. Zbog toga je brendovima postalo teže targetiranje i mjerenje oglašavanja na Facebooku i Instagramu, a taj utecaj bi mogao iznositi oko 10 milijardi dolara u ovoj godini.

Ukupan prihod Mete, koji najvećim dijelom dolazi od prodaje reklama, povećan je na 33,67 milijardi dolara u istom periodu, čime su za malo nadmašena tržišna očekivanja. Prognoziran je prihod od 27 do 29 milijardi dolara za naredni kvartal, što je manje od očekivanja analitičara.

Meta je ulagala u videosadržaj kako bi se takmičila s TikTokom kineske kompanije ByteDance, ali od toga zarađuje manje novca u odnosu na svoje tradicionalne Facebook i Instagram fidove. Zakerberg je bio siguran da će se ulaganje u video i virtuelnu stvarnost isplatiti, kao što se ranije isplatilo mobilno oglašavanje i Instagram stories.

 

Dopadaju vam se tekstovi na IT-mixer.com? Podržite nas putem društvenih mreža na linkovima ispod. Lajkujte našu stranicu na Facebooku, budite informisani u svakom momentu.