Jedan od problema s digitalnom valutom kao što je kriptovaluta je taj što je online i što je digitalna (osim ako je ne sačuvate na offline novčanik). To znači da, kao i svaka druga online platforma i usluga, može biti hakovana i novac može biti ukraden, kao što je slučaj sa blockchain startupom MonoX Finance.

Prošle sedmice, kompanija je otkrila da je haker ukrao kriptovalute u vrijednosti od 31 milion dolara nakon što je iskoristio grešku u softveru koji koriste za izradu pametnih ugovora. Prema navodima kompanije, došlo je do računovodstvene greške u softveru koji su koristili, što je hakeru omogućilo da vještački naduva cijenu njihovog MONO tokena, a zatim ga koristi za isplatu na drugim tokenima.

To je rezultovalo krađom tokena u vrijednosti od 31 milion dolara iz Ethereum i Polygon blockchaina.

Prema kompaniji, „Molimo vas, znajte da je rješavanje problema u prvom planu naših misli, i najvažnije kako možemo vratiti ono što je izgubila naša zajednica. Budite u potrazi za planom kompenzacije u bliskoj budućnosti. To se također podrazumijeva, ali nećemo ni razmatrati preraspodjelu sve dok ponovo ne budemo temeljno revidirani.”

Kompanija takođe kaže da su pokušali da dopru do hakera, verovatno u nadi da će možda biti voljni da vrate ukradene tokene, ali da li će ili ne, ostaje da se vidi.

(Arstehnica)

 

Dopadaju vam se tekstovi na IT-mixer.com? Podržite nas putem društvenih mreža na linkovima ispod. Lajkujte našu stranicu na Facebooku, budite informisani u svakom momentu.