AI koji se koristio za kontrolu NPC-ova (kompjuterski konrolisani likovi – botovi) u video igrama nije baš previše pametan, ali opet, možda u početku nikad nije ni trebao biti toliko pametan. Tipično, NPC-ovi u video igrama koriste se samo za unapređenje priče ili prodaju predmeta igrača, tako da pretpostavljamo da nikada nije bilo potrebe za njihovim postizanjem velike inteligencije.

Međutim, čini se da bi Take-Two mogao razmišljati o tome da malo promijeni stvari, što je dovelo do nagađanja da bi se ovo možda moglo koristiti kao jedna od karakteristika GTA 6 (Take-Two je roditelj Rockstara koji je programer iza GTA franšiza). To je zahvaljujući patentu koji je nedavno otkriven i podijeljen na Redditu.

Predmetni patent odnosi se na „sistem i metod za virtualnu navigaciju u igraćem okruženju“. U osnovi opisuje patent kojim će se pokušati učiniti da se NPC-ovi u igri budu prirodniji. Na primjer, u stvarnom svijetu ljudi hodaju različitim brzinama, voze različitim brzinama i svi rade nešto drugačije.

Patent u osnovi želi ponoviti taj efekt, umjesto da NPC slijedi postavljeni skript koji se prema Take-Two osjeća pomalo „ograničeno“. To znači da bi svaki NPC mogao imati vlastitu ličnost koja bi stvari mogla učiniti zanimljivima. Iako se u patentu izričito ne spominje GTA, postoje reference na „jurnjavu automobilima“ i „ambijentalni saobraćaj“, što je dovelo do nekih nagađanja da bi se možda mogao koristiti u budućem GTA naslovu.

(Ubergizmo)

Dopadaju vam se tekstovi na IT-mixer.com? Podržite nas putem društvenih mreža na linkovima ispod. Lajkujte našu stranicu na Facebooku, budite informisani u svakom momentu.