Hades je video-igra koja je prvi put u istoriji osvojila nagradu za najbolje SF djelo, a među nominovanima su još bili Animal Crossing: New Horizons, Spiritfarer, Final Fantasy VII Remake…

 

VELIKI indie hit Hades ušao je u istoriju kao prva video-igra koja je osvojila prestižnu nagradu Hugo.

Hugo je prvi put dodijeljen 1953. kako bi se nagradila najbolja djela spekulativne fikcije (naučne fantastike ili fantastike). Sve do 2021. godine video-igre i priče u njima nisu bila razmatrane. Međutim, izgleda da se to promijenilo.

Potrebno je istaći i da je ova kategorija posebna kategorija koja se pojavila samo ove godine, ali razmišlja se o opciji da se trajno zadrži. I pored privremenog statusa, pobjeda Hades igrice tretira se identično kao i bilo koja druga kategorija.

Među nominovanima su još bili Animal Crossing: New Horizons, Spiritfarer, Final Fantasy VII Remake, The Last of Us: Part II i Blaseball.

Scenarista i kreativni direktor Supergiant Gamesa Greg Kasavin na Twitteru se zahvalio cijelom timu i rekao da je čast osvojiti prvog Huga za video-igru.

„Priče u video-igrama daleko su dogurale tokom godina i jedinstven su medij jer interaktivne su i zaista možete da uđete u fantastične svijetove koji reaguju na svaki vaš potez“, istakao je Kasavin.

Hades je već osvojio niz nagrada unutar industrije i mnogi je smatraju jednom od najboljih igara svih vremena.

(Index.hr)

 

Dopadaju vam se tekstovi na IT-mixer.com? Podržite nas putem društvenih mreža na linkovima ispod. Lajkujte našu stranicu na Facebooku, budite informisani u svakom momentu.