​Eksperti su prije nekoliko dana upozorili na hakerske napade sa Bliskog istoka, koji pored neprijateljskih vojnih meta ciljaju i civile. Cyber napadi sve češće postaju novo oružje u okviru manjih ili većih sukoba.

Napadi na koje se upozoravalo dio su sukoba između Sjedinjenih Američkih Država i Irana, a iranski napadači umjesto vojnih trenutno biraju civilne mete.

Dvije nedjelje nakon što su američki hakeri napali ciljeve u Iranu, a nakon što je u ovoj zemlji oboren američki dron za prismotru, stiglo je upozorenje da iranski napadači vrebaju Microsoft Outlook korisnike sa područja Sjedinjenih Američkih Država. Sigurnosna kompanija FireEye je nakon toga upozorila i na malicioznu phishing kampanju koja takođe potiče od iranskih napadača, koja LinkedIn korisnike poziva da se pridruže profesionalnoj mreži, a u porukama se nalaze i maliciozni fajlovi koji kada se instaliraju na pogođene uređaje kradu podatke žrtava.

Iz sigurnosne kompanije ističu da kampanja cilja korisnike iz određenih dijelova industrije, te su najugroženiji oni čija je profesija u vezi sa finansijama, energentima, te vladom. Maliciozne poruke maskirane su tako da izgledaju kao da stižu od istraživača sa Cambridge univerziteta, što nije prvi put da se neki univerzitet zloupotrebljava i koristi kako bi se steklo povjerenje žrtava.

LinkedIn je prepoznat kao plodno tle za ove vrste napada, budući da korisnici nisu skeptični kada su u pitanju linkovi koje dobiju u nekoj poruci, pa maliciozni fajlovi lako dospjevaju na uređaje žrtava. Sigurnosni eksperti pretpostavljaju da ovo nije posljednji napad u cyber okršaju, a zbog toga što napadači konstantno kreiraju nove alate, te pronalaze načine da zaobiđu postojeće sisteme zaštite.

(Forbes)

 

 

Dopadaju vam se tekstovi na IT-mixer.com? Podržite nas putem društvenih mreža na linkovima ispod. Lajkujte našu stranicu na Facebooku, budite informisani u svakom momentu.