Još uvijek nepoznati hakeri tvrde da su ukrali podatke više od milijardu kineskih građana iz baze podataka šangajske policije

 

Hakeri koji su ukrali podatke iz baze kineske policije pokušavaju da prodaju 23 terabajta podataka za 10 bitkoina, koji u ovom trenutku vrijede oko 198.000 dolara.

Podaci koje su ukrali hakeri uključuju imena, adrese, mjesta rođenja, lične karte i brojeve telefona.

Prema izvještajima „Wall Street Journal-a“, hakeri su podijelili ukradene podatke, među kojima su i izvještaji o zločinima iz daleke 1995. godine. Kineski novinari potvrdili su legitimnost nekih podataka pozivajući ljude čiji su brojevi dospjeli u javnost.

Još nije jasno kako su se hakeri infiltrirali u policijsku bazu podataka, ali ima nagovještaja da su joj pristupili preko provajdera usluga u oblaku pod nazivom Aliyun, koji je u vlasništvu kompanije Alibaba.

Pravi obim ukradenih podataka još uvek nije poznat. Međutim, stručnjaci za sajber bezbjednost ovo nazivaju najvećim kršenjem sajber bezbjednosti u istoriji Kine.

(Engadget)

 

Dopada vam se  IT-mixer? Podržite nas putem društvenih mreža na linkovima ispod. Lajkujte našu stranicu na Facebooku, budite informisani u svakom momentu.