Novosadska komunalna kompanija Informatika pretrpjela je ovog vikenda hakerski napad sličan onome koji je prošlog mjeseca stvorio niz problema u hrvatskoj Ini

 

Hakerski napad na Informatiku uticao je da su kriptovani serveri gradske uprave Novog Sada i nekoliko drugih javnih službi. Ne funkcionišu gradske kamere, a zaposleni ne mogu pristupiti svojim mejlovima.

Baš kao i u slučaju hrvatske Ine, I u ovom slučaju postavljen je zahtjev za otkupninom. Objavio je to portal 021.rs, navodeći kako je iznos otkupnine navodno 100 bitkoina po serveru.

Informatika je izdala saopštenje u kojem se navodi da je hakerski napad dogodio uprkos najsavremenijoj hardverskoj i softverskoj zaštiti. Ransomware je napao antivirusnu zaštitu i bekap sistem. O cijelom slučaju obavješteni su MUP Srbije, Bezbjednosna-informativna agencija BIA i Tužilaštvo za visokotehnološki kriminal.

I dok se u slučaju Ine spominjao CLOP ransomware, u slučaju napada u Novom Sadu IT-klinika.rs pretpostavlja da se radi o PwndLockeru.

Prema njihovom članku, on pokušava isključiti servise kao što su Veeam, Microsoft SQL Server, MySQL, Exchange, Acronis, Zooiz, Backup Exec, Oracle, IIS. Udar je bio i na antivirusna rješenja Kaspersky, Malwarebytes, Sophos i McAfee. Na meti su i različiti procesi u Firefoxu, Wordu, Excelu i Accessu koje pokušava da prekine.

Nije jasno hoće li Informatika moći odštampati komunalne račune za februar, s obzirom da nema pristup bazama podataka i unosu informacija o potraživanjima.

 

Dopadaju vam se tekstovi na IT-mixer.com? Podržite nas putem društvenih mreža na linkovima ispod. Lajkujte našu stranicu na Facebooku, budite informisani u svakom momentu.