Koncept reCharge služi za regenerisanje gume u slučaju da bude oštećena ili istrošena – pa joj tako značajno produžuje životni vijek

 

Ženevski sajam automobila otkazan je zbog opasnosti od širenja korona virusa, pa kompanije ovih dana užurbano predstavljaju sve proizvode koji su trebali biti prikazani u Ženevi – samo su se prezentacije preselile na Internet. Umjesto na sajmu, proizvođač automobilskih guma Goodyear je online predstavio svoj novi koncept reCharge – guma koja ima sposobnost regenerisanja oštećenja.

Koncept  reCharge predstavlja još jednu u nizu gumu koju nije potrebno puniti vazduhom. U njenoj unutrašnjosti, osim potporne strukture, nalaze se kapsule napunjene posebnom tekućinom.

Ona služi za regenerisanje gume u slučaju da bude oštećena ili istrošena – pa joj tako značajno produžuje životni vijek.

 

Guma od maslačka i paukove svile

 

Tekućina je smještena duboko u unutrašnjosti gume, a po potrebi se istiskuje, tj. ekstrudira kroz uske cjevčice prema vanjskom obodu. Kada ovaj, inače biorazgradivi i ekološki materijal, izađe na površinu gume i nađe se u dodiru sa vazduhom, tamo se stvrdnjava i stvara novi gazni sloj gume.

Goodyear je za izradu ovog materijala koristio (nije šala) gumu izrađenu od maslačaka i vještačku paukovu svilu kako bi tehnologija bila potpuno neutralna za okolinu.

Ovaj koncept samozarastajuće gume još je prilično daleko od realizacije u komercijalne svrhe, vjerojatno nas i godine dijele od prvih funkcionalnih prototipa.

(Bug)

 

Dopadaju vam se tekstovi na IT-mixer.com? Podržite nas putem društvenih mreža na linkovima ispod. Lajkujte našu stranicu na Facebooku, budite informisani u svakom momentu.