Posljednji test SpaceX Starship rakete, koji je održan tokom proteklog vikenda doživio je neuspjeh. Naime, raketa je implodirala na kompanijskoj test lokaciji u Boka Chica (Teksas). Nakon što je u petak uveče napunjena super-hladnim pogonskim gorivom, raketa se srušila, da bi se nakon toga lansirala u vazduh i raspala na dijelove.

CEO SpaceX-a, Ilon Mask, potvrdio je da je došlo do eksplozije. Video koji možete vidjeti ukazuje da je tom prilikom uništena i lansirna lampa. Uprkos tome Mask je na Twitteru objavio da se nada da će testiranje nove verzije Starshipa krenuti već za nekoliko dana, ali da će ona biti svedena na minimum funkcionalnosti apsolutno neophodnih za obavljanje testa.

Starship je raketa kompanije SpaceX dizajnirana da ponese ljudsku posadu u svemir, na daleke destinacije kao što su Mjesec ili Mars. Do sada je kompanija napravila više različitih prototipa koje su posljednjih nekoliko godina testirane u Boka Chica-i. Međutim, kada je testiranje hardvera u pitanju, očigledno je da on još uvijek nije spreman za predviđeni zadatak, jer je i prethodni test (iz novembra prošle godine), završio na sličan način kao i ovaj posljednji.

(nezavisne.com / pcpress.rs)

Dopadaju vam se tekstovi na IT-mixer.com? Podržite nas putem društvenih mreža na linkovima ispod. Lajkujte našu stranicu na Facebooku, budite informisani u svakom momentu.