Iako su hakovani profili poznatih, iz Twittera su se oglasili tek s obavještenjem da su svjesni događaja te istražuju o čemu je riječ

 

Poznate osobe koje imaju profil na Twitteru našle su se na udaru prevaranata. Brojni Twitter profili poznatih osoba i kompanija iz IT industrije pali su u ruke hakera koji su ih iskoristili da bi ukrali hiljade dolara od naivnih pratilaca.

Koliko je trenutno poznato, prvi je tvit došao s profila suosnivača Microsofta, Billa Gatesa koji je svojim pratiteljima „obećao“ da će udvostručiti sve uplate na njegovu adresu bitcoin novčanika u sljedećih pola sata.

Bilo je dovoljno tek nekoliko minuta pa da više od 200 ljudi uplati više od 50 hiljada dolara na navedenu adresu bitcoin novčanika.

Uskoro je sličan tvit objavljen na računu šefa Tesle, Elona Muska te na profil koji se povezuje s aplikacijom za prebacivanje novca, Cash. Alisu ti tvitovi veoma brzo uklonjeni.

Pogođeni su i računi Applea, Ubera, Amazonovog šefa Jeffa Bezosa, ali i hip hop zvijezde Kanyea Westa, bivšeg predsjednika SAD-a Baracka Obame i aktuelnog kandidata za predsjednika SAD-a Joea Bidena. Čini se da hakeri ciljaju račune s milionima pratilaca koji imaju oznaku autentičnosti (plavu kvačicu) kako bi prevarili što više ljudi.

 

Hakovan Twitter-ov sistem?

 

Iz Twittera su se oglasili tek s obavještenjem da su svjesni događaja te istražuju o čemu je riječ. Nagađa se da su hakeri upali u sam Twitter-ov sistem odakle mogu da kontrolišu sve račune.

Jedan od blizanaca Winklevoss, Cameron, na svom je profilu objavio da je profil njegove kompanije Gemini, koja se bavi razmjenom kriptovaluta, također pogođen iako je bio zaštićen dvostepenskom autentifikacijom i jakom lozinkom. Istakao je da istražuju o čemu je riječ, ali i dodao kako su „svi glavni profili na Twitteru povezani s kriptovalutama kompromitovani“.

Šta se tačno događa na Twitteru, odnosno kako su hakeri uspjeli preuzeti kontrolu nad najvećim profilima, još nije jasno. Stručnjaci za računarsku bezbjednost nagađaju da hakeri nisu upadali u pojedinačne profile. Oni pretpostavljaju da su nekako dobili pristup glavnom sistemu Twittera iz kojeg mogu kontrolisati profile, bez obzira na to koliko snažne lozinke imaju. Ali, za sad su to samo nagađanja.

Iz Twittera su objavili da neki korisnici neće moći objavljivati tvitove ili mijenjati lozinke dok se situacija ne razriješi.

Dok se situacija ne razriješi, ako vidite tvit da neko nudi udvostručenje vaše uplate – ne nasjedajte na prevaru!

(Zimo)

Dopadaju vam se tekstovi na IT-mixer.com? Podržite nas putem društvenih mreža na linkovima ispod. Lajkujte našu stranicu na Facebooku, budite informisani u svakom momentu.