Kineska tehnološka kompanija Huawei saopštila je danas da je odluka britanske vlade da uklone opremu Huawei-ja iz sistema britanske 5G mreže „razočaravajuća“

 

Kompanija Huawei je navela da će odluka britanske vlade „postaviti Britaniju u sporu digitalnu traku i unaprijediti produbljivanje digitalnih razlika“.

„Ova razočaravajuća odluka je loša vijest za svakoga u Velikoj Britaniji ko koristi mobilni telefon“, rekao je portparol Huawei-ja UK Ed Brevster, prenosi Kineski radio Internacional.

Istovremeno, on je sugerisao britanskoj vladi da ponovo razmotri odluku.

„Vjerujemo da nova američka ograničenja prema Huawei-ju neće uticati na rastegljivost ili bezbjednost proizvoda koje isporučujemo Velikoj Britaniji“, rekao je Brevster.

Da se protivi odluci saopštilo je i kinesko Ministarstvo spoljnih poslova ističući da je ta odluka velike Britanije bez osnove, prenosi BBC.

Portparolka kineskog ministarstva Hua Čunjing rekao je da će Peking preduzeti mjere kako bi sačuvao „legitimne interese“ kineske kompanije.

„Velika Britanija koristila je neosnovane rizike kao izgovor za saradnju sa SAD kršeći relevantne obaveze koje je preuzela. Sve odluke i potezi doći će na naplatu“, rekla je ona.

Kineski ambasador u velikoj Britaniji LiuSiaoming izjavio je da je ta odluka ne samo razočaravajuća, već i rastužujuća.

„Način na koji se odnosite prema Huawei-ju biće vrlo pažljivo praćen od strane drugih kineskih preduzeća“, rekao je on.

(Tanjug)

 

Dopadaju vam se tekstovi na IT-mixer.com? Podržite nas putem društvenih mreža na linkovima ispod. Lajkujte našu stranicu na Facebooku, budite informisani u svakom momentu.