Fraza „Hello, world!“ je postala standard u programskom svijetu i u februaru je napunila 43 godine – Srećan rođendan svima koji slave!

 

Svaki programer je bar jednom otkucao „Hello, world!“, to je najpopularniji program na svijetu koji je usko vezan za istoriju programiranja i računarskih nauka.

Može se otkucati u skoro svakom programskom jeziku, a neke kolekcije broje i više od 600 ovakvih programa.

Jednostavni zadatak da računar prikaže reči „Hello, world!“ tradicionalno se koristi kao prvi program, kojim programeri testiraju sistem. Vidjeti ove dvije riječi na ekranu znači da program može da se kompajlira i pokrene.

Takođe, ovo može biti dobar i jednostavan prikaz toga kako određeni jezik izgleda, kakva mu je sintaksa i koje su razlike u odnosu na druge jezike.

 

Ko je prvi rekao „Zdravo, svijete!“

 

Porijeklo ovog izraza se vezuje za prvo izdanje čuvene knjige „Programski jezik C“ koju su napisali Denis Riči i Brajan Kernigan. Datum objavljivanja ove knjige – 22. februar, 1978. se smatra i neformalnim rođendanom ove fraze, jer je učinila najviše da se „Zdravo, svijete!“ popularizuje širom planete.

Ipak, „Hello, world!“ se prvi put može naći u prethodnoj knjizi Kernigana, a to je knjiga o programskom jeziku B, pod nazivom „A Tutorial Introduction to the Programming Language B“, prenosi Startit.

Interesantno je da je Kernigan, u intervjuu za Forbs, na pitanje zašto je baš odabrao „Hello, world!“ rekao da se slabo sjeća. Ipak mu se čini da je tad video neki crtani film sa jajetom i kokoškom, u kom je kokoška jajetu rekla „Zdravo, svijete!“.

Prije te Kerniganove ideje nije bilo standardnog prvog programa. Jedno vrijeme je bio popularan „BASIC“ tutorijal u kom se ispisuje linija teksta „MY HUMAN UNDERSTANDS ME“.

Međutim, od kad je smišljena fraza „Hello, world!“, ona je postala standard u programskom svijetu, a tako je i dan danas.

(Startit)

 

Dopadaju vam se tekstovi na IT-mixer.com? Podržite nas putem društvenih mreža na linkovima ispod. Lajkujte našu stranicu na Facebooku, budite informisani u svakom momentu.