Naknada za roming u regionu Zapadnog Balkana biće ukinuta od 1. jula ove godine

 

Ministarka trgovine, turizma i telekomunikacija Srbije Tatjana Matić kaže da je naredni korak smanjenje troškova za roming između Zapadnog Balkana i EU.

Najavila je da će plan za smanjenje troškova rominga između regiona i EU biti pripremljen do kraja 2021.

Matićeva je za Tanjug rekla da će u međuvremenu od 1. jula 2021. godine, cijena za pozive, SMS poruke i prenos podataka u romingu u regionu Zapadnog Balkana odgovarati ceni koju građani plaćaju unutar svoje matične mreže.

Korisnici će plaćati usluge rominga pod istim uslovima koji se primenjuju u domaćem saobraćaju. U prethodnom periodu cijene su snižavane na svakih šest mjeseci i poslednja prosječna cijena za minut razgovora za odlazne pozive iznosila je oko 11 dinara, što je sniženje za oko 60 odsto.

Za poruku građani već sada, kaže, plaćaju prosječno duplo manje, s obzirom na to da je cijena SMS poruke sa oko devet dinara snižena na oko četiri dinara.

Kako je navela ministarka, prenos podataka po megabajtu je sa oko 30 dinara, snižen na oko četiri dinara, odnosno za oko 90 odsto.

Matićeva je rekla da je, u okviru realizacije ciljeva Digitalne agende za Zapadni Balkan, nakon ukidanja troškova rominga na teritoriji Zapadnog Balkana predviđeno preduzimanje koraka za smanjenje troškova rominga između Zapadnog Balkana i EU.

(Sputnik news)

 

Dopadaju vam se tekstovi na IT-mixer.com? Podržite nas putem društvenih mreža na linkovima ispod. Lajkujte našu stranicu na Facebooku, budite informisani u svakom momentu.