Otkriveno 38 kopija popularne igre Minecraft na Google Play-u koje inficiraju Android uređaje sa „HiddenAds“

 

Google Play je dom mnogim popularnim aplikacijama, ali ima i onih koje nose opasnosti. Prema nedavnom izveštaju kompanije McAfee, timovi istraživača otkrili su 38 kopija popularne igre Minecraft na Google Play koje inficiraju uređaje sa Android operativnim sistemom adware-om „HiddenAds“. Ova vrsta zlonamjernog softvera učitava reklame u pozadini, što donosi autoru/autorima aplikacija zaradu.

Popularnost Minecraft-a dovela je do mnogih pokušaja da se rekreiraju slične igre. Kao rezultat toga, širom svijeta postoji toliko mnogo igara sa istim konceptom kao Minecraft. Čak i na Google Playu možemo lako pretraživati ​​slične igre.

Kompanija McAfee je član Alijanse za odbranu aplikacija, koji je formiran sa ciljem zaštite Google Play od svih vrsta prijetnji. „HiddenAds“ aplikacije koje su otkrivene na Google Play Store-u  instaliralo najmanje 35 miliona korisnika širom svijeta, uglavnom iz Sjedinjenih Država, Kanade, Južne Koreje i Brazila.

Korisnici nisu primijetili aktivnosti zlonamjernog softvera u pozadini, jer su aplikacije radile ono zbog čega su ih preuzeli. Međutim, pregrijavanje uređaja, povećanje potrošnje baterije i prenosa podataka uzrokovano učitavanjem velikog broja reklama, direktna su posljedica preuzimanja ovih aplikacija.

McAfee-jev tim je prijavio svih 38 aplikacija koje je otkrio i one su potom uklonjene iz Google-ove prodavnice.

Među uklonjenim aplikacijama su:

  • Block Box Master Diamond – 10 miliona preuzimanja
  • Craft Sword Mini Fun – 5 miliona preuzimanja
  • Block Box Skyland Sword – 5 miliona preuzimanja
  • Craft Monster Crazy Sword – 5 miliona preuzimanja
  • Block Pro Forrest Diamond – milion preuzimanja
  • Block Game Skyland Forrest – milion preuzimanja
  • Block Rainbow Sword Dragon – milion preuzimanja
  • Craft Rainbow Mini Builder – milion preuzimanja
  • Block Forrest Tree Crazy – milion preuzimanja

Kada korisnik pokrene igru, u pozadini se učitavaju oglasi koje on ne vidi na ekranu. Istraživači McAfee-a smatraju da iza svih ovih aplikacija stoji isti autor. Adware nije posebno opasan za korisnike, ali takve aplikacije mogu značajno uticati na performanse mobilnog uređaja, ugroziti privatnost, pa čak i dovesti do infekcija opasnijim malverima.

 

Savjeti za korisnike Androida

 

Jedan od najpristupačnijih sadržaja za mlade koji koriste mobilne uređaje su igre. Autori zlonamjernog softvera takođe su svjesni toga i pokušavaju sakriti svoje zlonamjerne karakteristike unutar igara. Ne samo da je običnim korisnicima teško pronaći ove skrivene funkcije, već mogu lako vjerovati igrama iz službenih trgovina kao što je Google Play. Zbog toga se preporučuje da korisnici temeljno pregledaju korisničke recenzije prije preuzimanja aplikacija iz trgovine.

Korisnicima Androida koji su instalirali neku od spornih aplikacija (kompletan spisak aplikacija možete naći u izvještaju kompanije McAfee), savjetuje se da je sami uklone ako već nisu uklonjene.

Kako biste zaštitili svoje uređaje od opasnih aplikacija, preporučuje se da pratite najnovije bezbjednosne vijesti i da preuzimate samo aplikacije iz pouzdanih izvora. Takođe, preuzmite McAfee Mobile Security ili neku sličnu aplikaciju kako biste zaštitili svoje uređaje.

(IT mixer)