Tensor G3 čipset će najvjerovatnije stići u nadolazećim Google Pixel 8 i Pixel 8 Pro kasnije ove godine, a postoji mogućnost da će biti predstavljen na I/O 2023. prezentaciji sljedećeg mjeseca

 

Novi čipset Tensor G3 će se masovno proizvoditi na Samsungovom 4nm čipu koji je manje efikasan od procesa koji će se koristi za Exynos 2400.

Tensor G3 ima konfiguraciju CPU-a sa devet jezgara, uključujući jedno Cortex-X3 jezgro na 3,30 GHz, četiri Cortex-A715 jezgra na 2,60 GHz i četiri Cortex-A510 jezgra.

Tensor G3 bi mogao biti baziran na Samsungovom neobjavljenom Exynos 2300. Ali za razliku od njega, G3 će i dalje imati Mali GPU jezgra iz ARM-a, bez dodatnih modifikacija za koje se odluče Samsung ili Qualcomm, tako da bi performanse mogle biti malo niže.

Nažalost, Google bi mogao da traži smanjenje nekih troškova korišćenjem Samsungovog 4LPP procesa umjesto 4LPP+ tehnologije za koju se priča da će se koristiti za nadolazećem Exynos 2400. Dakle, Tensor G3 bi obezbijedio bolje mogućnosti vještačke inteligencije i mašinskog učenja, ali ostaje da se vidi kako će se ponašati u stvarnosti.

Verujemo da novi Tensor G3 nudi adekvatne performanse za nadolazeće Pixel uređaje, jedino što očekujemo je test trajanja baterije s obzirom da se radi o modifikovanom Exinos čipsetu.

Ove informacije sugerišu da Tensor G3 neće imati slične metrike energetske efikasnosti kao Exinos 2400. Umjesto toga, Revegnus u tvitu navodi da je Samsungov 4LPP inferioran u odnosu na TSMC-ov N4 proces, od kojih je poslednji korišćen za masovnu proizvodnju Snapdragon 8 Gen 2. Međutim, bar ovog puta možemo očekivati zdravu konkurenciju od Google-a. Nažalost, do trenutka kada G3 bude pokretao Pixel 8 i Pixel 8 Pro, proizvođači bi se pripremali za lansiranje Snapdragon 8 Gen 3 čipseta.

Ne samo da se za Snapdragon 8 Gen 3 kaže da će se masovno proizvoditi na rafinisanijem 4nm TSMC node-u, već će se moći pohvaliti i Cortex-X4 super jezgrom i impresivnom konfiguracijom koju Tensor G3 ne može da ispuni.

(IT mixer)