Sega je zadovoljna kompanijom Rovio koja poseduje Angry Birds i očekuje se da će posao biti zaključen u trećem kvartalu 2023

 

Sega kupuje Rovio, finsku kompaniju za video igre najpoznatiju po stvaranju legendarne mobilne igre „Angry Birds“, za 706 miliona evra.

Prije desetak dana IT mixer je pisao o mogućnostima da Sega preuzme Rovio, proizvođača hit video-igre „Angry Birds“. Ozbiljnost u razgovorima o akviziciji se povećala nakon što su propali razgovori Rovia sa izraelskim „Playtika Holding“ o potencijalnom preuzimanju.

Kupovinom Rovio-a Sega će dati pristup Beacon-u, njihovoj platformi za „iskustvo visokog nivoa“ dizajniranoj da poboljša i pojednostavi dizajn igara, monetizaciju i održavanje, prenosi Engadget.

Beacon je akcelerator na kom Sega insistira da dovede svoje trenutne i buduće naslove u velike lige mobilnih igara.

Iako je mnoštvo postojećih Sega igara već dostupno na iOS-u i Androidu, kompanija nastoji da „ubrza svoju ekspanziju“ na mobilne igre.

 

Fenomen „Angry Birds“

 

Sega je zadovoljna kompanijom koja poseduje „Angry Birds“.

„Rovio je omiljen širom svijeta i dom mnogih kvalifikovanih zaposlenih koji podržavaju razvoj u industriji vodećih mobilnih igara“, rekao je Haruki Satomi, predsjednik i izvršni direktor Sega Sammy.

Rovio je najpoznatiji po brendu „Angry Birds“, koji je počeo kao popularna mobilna igra 2009. godine.

Angry Birds je zaista bila definicija „fenomena“. Početkom 2010-ih gotovo svi koji su igrali igre igrali su i Angry Birds. Početkom 2014. godine, Rovio je objavio da je igra Angry Birds premašila dvije milijarde preuzimanja, sa 200 miliona koji su je igrali igre svakog mjeseca.

Popularnost ove igre je svakako opala u godinama od tada, ali to ne znači da su Angry Birds nestale.  Samo prošle godine, „Angry Birds“ se vratio u App Store-a za 99 centi kao Rovio Classics: Angry Birds.

Nakon „zločestih ptičica“ Rovio nije imao ni jedan veći hit i još uvijek se trudi da napravi igru koja bi mogla da parira njihovom uspjehu. Rovio je 2016. godine isprobao filmsku adaptaciju, The Angry Birds Movie. Filmska verzija je bila uspješna na blagajnama i još uvek je sedmi film sa najvećom zaradom – čak i ako recenzije nisu bile ljubazne. Njegov nastavak iz 2019. godine, The Angry Birds Movie 2, nije postigao isti uspjeh.

Prošle godine, kompanija je saopštila da je broj preuzimanja širom njene stabilne igre dostigao pet milijardi. To ga je učinilo potencijalnom metom za preuzimanje za veće kompanije iz industrije igara poput Sega.

Rovio ima oko 550 zaposlenih u svojih osam studija za igre širom svijeta.

(IT mixer)