Microsoft-ova ponuda bi trebala da omekša Sony i regulatore koji bi trebalo da dozvole preuzimanje Activision Blizzard-a

 

Od kako je izrazio želju za preuzimanje Activision Blizzard-a i dao ponudu od 68,7 milijardi dolara, Microsoft je naišao na brojne kritike i osude, a jedan od najžešćih igrača koji su protiv te akvizicije je Sony, zbog straha da će Microsoft dati prednost igrama Activision Blizzard-a na svojoj Xbox konzoli i zanemariti PlayStation.

Ako Activision-ove igre, uključujući najpopularniji Call of Duty, više nisu dostupne na PlayStation-u, oni se plaše da će se neki od gejmera koji su ranije kupovali Sony-jeve konzole samo zbog te igre da okrenu konkurentima i umjesto njih kupiti Xbox.

Zato Sony vrši pritisak na regulatore i ne želi da oni daju Microsoft-u zeleno svetlo za finalizaciju preuzimanja, dok Microsoft pokušava da učini sve da ispuni zahtjeve regulatornih tijela, ali i japanske kompanije. Tako su pre nekoliko mjeseci ponudili Sony-ju da, nakon što aktuelni ugovor istekne, Call of Duty ostane na PlayStation-u još tri godine, što je Džim Rajanb iz Sony-ja – odbio.

 

Ponuda za svako novo izdanje Call of Duty igre

 

Microsoft, prema novim informacijama iz tehničkih medija, sada ima novu ponudu – navodno su ponudili Sony-ju 10-godišnji ugovor po kojem će se svako novo izdanje Call of Duty na PlayStation-u pojaviti istog dana kao i na Xbox-u.

Prema riječima predsednika Microsoft-a Breda Smita, nema nikakvog ekonomskog smisla za njegovu kompaniju da više nema Call of Duty dostupan na PlayStation-u jer Activision zarađuje mnogo novca prodajom igara preko Sony-jevih konzola.

U intervjuu za The Wall Street Journal, rekao je da Sony-jevi argumenti o Microsoft-u kao antikonkurentskoj kompaniji padaju u vodu jer je u njihovom interesu da prodaju igre na PlayStation-u.

Microsoft-ova ponuda dolazi u trenutku kada EU provodi istragu u vezi akvizicije, a i Savezna trgovinska komisija SAD-a (FDC) priprema pravne korake kojima bi spriječila da se realizuje.

Drugim riječima, Avtivision Blizzard i dalje nije u rukama Microsoft-a, mnogi izdavači igara i igrači se nadaju da će tako i da ostane.

(IT mixer)

 

Dopada vam se  IT-mixer? Podržite nas putem društvenih mreža na linkovima ispod. Lajkujte našu stranicu na Facebooku, budite informisani u svakom momentu.