Holosys je razvio nove uređaje koji omogućuju implementaciju rješenja baziranih na NB-IoT (Narrowband Internet of Things), novoj tehnologiji koja se počinje primjenjivati u raznim sektorima privrede širom svijeta

 

Hrvatska kompanija Holosys na taj način samostalno razvija, proizvodi i isporučuje NB-IoT Bridge i NB-IoT Pulse Reader P1-N, module koji omogućuju povezivanje na NB-IoT mreže telekom operatera.

Za poslovne i krajnje korisnike implementacija takvih uređaja znači brži i pouzdaniji prenos podataka. Tu su i niz drugih prednosti kao što je npr. bolja mogućnost prikupljanja informacija s mjerila vode i gasa na nepristupačnim područjima.

Uređaji su izrazito trajni i otporni na vanjske uslove, rade na temperaturama od -20°C to 80°C , baterija traje i po 10 godina, a firmware se može instalisati na daljinu.

Funkcionalnosti uređaja testirane su i potvrđene u realnim uslovima i uspješno je izvršena implementacija u više vodovoda i plinara u Hrvatskoj. Istovremeno se isti plasiraju u inostranstvo gdje vlada veliki interes za ovom tehnologijom.

„Naš tim radi na razvoju raznih uređaja i softvera koji funkcionišu na više tehnologija za očitavanje potrošnje energenata i vode. U posljednje vrijeme fokusirali smo se na NB-IoT tehnologiju s obzirom da ista donosi brojne prednosti svima uključenima u njenu primjenu. Veseli nas da komunalna preduzeća u Hrvatskoj prepoznaju očigledne prednosti, pa smo uspješno testirali i implementirali naša rješenja na više pilot projekata gdje se pokazalo da uspješno i pouzdano funkcionišu u raznim složenim situacijama. U sljedećem razdoblju očekujemo veći interes za takvim rješenjima u Hrvatskoj, a istovremeno počeli smo da plasiramo uređaje kod nekoliko velikih partnera širom Evrope i otvaramo vrata kod brojnih sistemskih integratora“, rekao je Tomislav Lekić, direktor Holosysa.

Tomislav Lekić je naglasio da je Holosys dosad svoje proizvode plasirao u 50 zemalja svijeta na četiri kontinenta, a više od 500.000 mjerila potrošnje vode i gasa u svijetu je povezano kroz neki od Holosys-ovih sistema.

 

NB-IoT tehnologija koristi licencirani frekvencijski spektar

 

Uređaji koje je proizveo Holosys, osim navedenih prednosti, zahtijevaju jednostavnu konfiguraciju i moguće ju je napraviti putem tableta, mobilnih telefona ili računara s pristupom internetu.

Montaža je brza i moguća u svim uslovima, a održavanje je posebno pojednostavljeno za vodovode i plinare s obzirom na mali broj komponenti. Dodatno, konfiguracija se prilagođava različitim tipovima vodomjera i gasomjera.

Najveća prednost NB-IoT tehnologije je činjenica da uslugu pružaju telekomi pa korisnik ne treba da ima svoju opremu na centralnoj lokaciji već je dovoljna oprema na terenu pri čemu su telekomi dužni da osiguraju dostupnost signala.

Takođe, NB-IoT tehnologija koristi licencirani frekvencijski spektar za razliku od drugih konkurentskih tehnologija. To znači nepostojanje interferencija s drugim uređajima. Na taj način mogućnost zagušenja na mreži praktički ne postoji.

NB-IoT tehnologija idealna je za ruralna područja i infrastrukturu koja se nalazi ispod zemlje gdje obično nema mobilnog signala.

(ICT Business)

 

Dopadaju vam se tekstovi na IT-mixer.com? Podržite nas putem društvenih mreža na linkovima ispod. Lajkujte našu stranicu na Facebooku, budite informisani u svakom momentu.