Google je dobio zeleno svjetlo za ponovo licenciranje androida.

Predsjednik Trump najavljuje da će američke firme ponovo prodati svoju robu Huawei-ju.

Nije prošlo ni mjesec dana nakon što je američka vlada zabranila kompanijama da posluju s Huawei-jem zbog neodređene prijetnje nacionalnoj sigurnosti, predsjednik Donald Trump je naizgled ublažio svoj tvrd stav.

Na konferenciji za novinare održanoj u subotu na konferenciji G20, on je najavio da će „američke kompanije nastaviti“ da posluju sa ugroženim telekom gigantom.

Iako je nejasno da li se to proširuje na 5G mrežnu tehnologiju koju Huawei razvija, svakako se odnosi na Google i Android.

Prema uslovima prethodne zabrane, Googleu je bilo zabranjeno da proda Huawei licencu za Android, što znači da bi njegovi telefoni mogli koristiti bazni open-source kod, ali ne bi imali pristup sve važnijim Play Store i Google aplikacijama.

Dok Trump nije posebno pomenuo Google, Qualcomm ili Intel u najavi, on je istakao da je „kompleksne i visoko naučne“ proizvode koje su napravile američke tehnološke kompanije: „Ono što smo učinili u Silikonskoj dolini je neverovatno i niko nije bio u stanju da se takmiči s tim. Pristao da im dozvolim da nastave da prodaju taj proizvod (Huawei-ju). „

Iako zabrana nije tehnički stupila na snagu zbog 90-dnevnog odlaganja, već je uticala na razvoj budućih proizvoda.

Huawei je potvrdio da radi na svom OS-u i navodno je dosegao do drugih kineskih brendova kao što su Oppo, Vivo i Xiaomi na partnerskim osnovama.

Sada kada Google može da nastavi da prodaje svoju Android licencu za Huawei, kompanija će morati da odluči da li da nastavi sa sprovođenjem projekta ili se drži svog EMUI OS-a.

Jedna stvar koja se, međutim, ne mijenja, je sposobnost Huaweija da prodaje svoje telefone u Sjedinjenim Državama.

Međutim, Trump nije zatvorio ni vrata toj mogućnosti, rekavši da će dvije zemlje „morati to sačuvati do samog kraja“ svojih pregovora o tarifama.

Ova priča, „Huawei vrteška se nastavlja tako što Google ponovo dobija zeleno svjetlo za licenciranje Androida“ je izvorno objavljen od strane PCWorld.