Američka kompanija Google je objavila da prekida saradnju sa kineskom kompanijom Huawei usljed mjera koje su Sjedinjene Države preduzele protiv Kine. Google će morati da obustavi sve poslove s kompanijom Huawei koji se tiču transfera hardvera, softvera ili servisa. Ove mjere ne tiču se softvera otvorenog koda koji razvija Google i koji bi Huawei mogao koristiti, a najbolji primer toga je AOSP (Android Open Source Project), otvorena verzija Androida koja je dostupna kao slobodni softver.

Googleove sankcije dolaze nakon naredbe američkog predsednika Donalda Trampa kojom je Huawei zajedno sa 68 podružnica stavljen na crnu listu za trgovinu (takozvanu listu entiteta). Riječ je o listi na kojoj se nalazila i kompanija ZTE koja je tokom 2018. uklonjena. Kompaniji Huawei sada je zabranjeno da kupuje dijelove i komponente od američkih kompanija bez odobrenja američke vlade.

Huaweijevi uređaji će odmah ostati bez nadogradnji i novih verzija softvera od Googlea, uključujući aplikacije i nadogradnje koje Google pruža za Android. Novi uređaji koje bi Huawei mogao da plasira na tržišta van Kine (u kojoj gorepomenutu otvorenu verziju Androida koristi bez Googleovih servisa i softvera), neće imati pristup Googleovim uslugama i softveru, uključujući Google Play Store, YouTube, Gmail, Google Drive, Chrome.

 

Iz Huaweia poručuju: „Nastavljamo po starom“

 

„Kao jedan od ključnih globalnih partnera Androida, blisko smo sarađivali sa njihovom platformom otvorenog koda kako bismo razvili ekosistem koji bi koristio i korisnicima i industriji. Huawei će nastaviti da vrši postprodajne usluge i sigurnosna ažuriranja na svim postojećim Huawei i Honor pametnim telefonima i tablet računarima koji su prodati ili se još uvek nalaze na zalihama na globalnom nivou“, navode iz ove kineske kompanije.

„Nastavićemo sa izgradnjom sigurnog i održivog softverskog ekosistema, kako bi pružili najbolje iskustvo za sve korisnike širom sveta.“

„Huawei će moći da koristi samo javno dostupne verzije Androida i neće imati pristup Googleovim servisima i aplikacijama“, rekao je izvor za Reuters, a objavljeno je i da se detalji još uvek dogovaraju u Googleu.

Reuters javlja i da je juče portparol Googlea objavio da iako, Google prekida saradnju sa Huawei-jem, trenutni korisnici Huawei pametnih telefona s Google aplikacijama moći i dalje da koriste te aplikacije, kao i da skidaju nova ažuriranja za te aplikacije.

„Razmatramo implikacije ove odluke“, dodao je portparol.

„Za korisnike naših usluga, Google Play i zaštite iz Google Play Protecta te usluge će i dalje funkcionisati na Huawei uređajima“, rekao je portparol bez otkrivanja detalja.

 

Nema mjesta panici, Huawei ima spreman plan „B“

 

Iz Hawei-ja su potvrdili za TV mrežu CNBC da su razvili sopstveni operativni sistem za smartfone i računare za slučaj da im bude zabranjeno korišćenje softvera američkih firmi, a iz Google-a tvrde da će sadašnji korisnici Huaweijevih pametnih telefona i drugih uređaja i dalje moći da koriste, ažuriraju i skidaju aplikacije preko Google-a.

Ričard Ju, glavni izvršni direktor Huawei sektora za korisnike, rekao je da kompanija ima bekap (back-up) operativni sistem, za slučaj da joj bude uskraćeno korišćenje softvera iz SAD-a.

„Pripremili smo vlastiti operativni sistem. Ako se desi da više ne možemo da koristimo sisteme Google-a ili Microsofta, bićemo spremni. To je naš plan B. Ali, naravno, da više volimo da radimo na ekosistemima Google-a i Microsoft-a“, izjavio je Ju.

Iz Androida su na Twitter-u takođe potvrdili da će usluge Google Play i Google Play Protekta i dalje funkcionisati za postojeće korisnike.

Međutim, problem nastaje za korisnike budućih modela i verzija Huawei pametnih telefona, jer će oni koji i dalje koriste operativni sistem Android izgubiti pristup Google Play Storu, G-mailu i Youtube, kao i internet pretraživaču „Chrome“.

Jutarnji list piše da bi, tehnički gledano, budući korisnici telefona Huawei mogli ovaj problem da riješe tako da sami naknadno nadograde sistem (jer im se to više neće događati automatski), na način da instalacijom „Gapps“ paketa dođu do istih mogućnosti koje imaju vlasnici mobilnih telefona nekih drugih proizvođača.

(B92, TANJUG, JUTARNJILIST.HR)