Špijunski softver izrađen od strane „naprednog hakera“ uspio je da „upadne“ u više mobilnih telefona putem popularnog Whatsapp programa za komunikaciju, i to bez intervencije korisnika kroz glasovne pozive u aplikaciji.

List „Financial Times“ je kao mogućeg hakera u ovom slučaju označio izraelsku grupu NSO, prenio je AP.

Kompanija „WhatsApp“ saopštila je da će slučaj hakerskog napada na aplikaciju za dopisivanje WhatsApp prepustiti američkom Ministarstvu pravde.

WhatsApp koristi oko milijardu i po ljudi mjesečno, a kompanija se ponosi bezbjednošću aplikacije, navodi Rojters.

Portparol kompanije izjavio je da je napad bio veoma komplikovan i da nosi sve znake privatne kompanije koja zajedno sa vladama sarađuje na polju prismotre.

Facebook, koji je vlasnik WhatsApp, je danas upozorio korisnike da treba da nadograde posljednju verziju popularne aplikacje zbog toga što postoji mogućnost da bez svog znanja imaju špijunski softver instaliran u telefonima.

Nadogradite Whatsapp na posljednju verziju kako biste se zaštitili

„WhatsApp poziva ljude da nadograde novu verziju aplikacije kako bi zaštitili informacije na mobilnim uredajima“, rekao je portparol kompanije, a prenio Rojters.

On je objasnio da kompanija neprestano radi na poboljšavanju sigurnosti kako bi zaštitila svoje korisnike.

Špijunski softver NSO-a je više puta otkriven u hakovanju novinara, advokata, branitelja ljudskih prava i disidenata.

Softver je uspio da prodre u telefone kroz propuštene pozive putem funkcije glasovnog pozivanja aplikacije, izjavio je portparol „WhatsApp“ i rekao da je softverom koji je otkriven početkom maja zaražen nepoznat broj uređaja.

Navodi se da korisnik nije imao mogućnosti da se odbrani, a prema rečima stručnjaka, jedini način zaštite u ovom slučaju bio je da „WhatsApp“ aplikacija uopšte nije instalirana u telefon korisnika.

Najznačajnije je da je špijunski softver upleten u ubistvo saudijskog novinara Džamala Kašogija, koji je prošle godine ubijen u saudijskom konzulatu u Istanbulu, i čije telo nikada nije pronađeno.

(Tanjug)