Prvi put za devet godina Huawei je probio Samsung-Apple barijeru i postao broj jedan na tržištu pametnih telefona

 

Kompanija Huawei je u aprilu prvi put bila broj jedan, da bi se Samsung vratio na 0,1 procenat zaostatka tokom maja mjeseca, ali je Huawei ostao i tad broj jedan, pa se čekao izveštaj za jun i cio kvartal (Q2 2020)..

Sad je Canalys izdao statistiku za tromesječje drugo 2020. godine i Huawei je ostao proizvođač broj jedan na svijetu.

Kompanija iz Kine tako je prvi put u gotovo deceniji uspjela da se umiješa u duopol Samsung-Apple na tržištu i sa prodatih 55,8 miliona uređaja tokom perioda april-jun 2020. Huawei je prvi put ikad broj jedan na svjetskom tržištu telefona.

Ipak, to je pad prodaje od pet odsto u odnosu na isti period 2019. godine. Međutim, Samsung je zabilježio veći pad prodaje u posmatranim periodima, koji je iznosio oko 30 procenata, sa prodatih 53,7 miliona komada. Samsung je ostao vodeći proizvođač u Evropi u Q2 periodu 2020. godine. To ipak nije bilo dovoljno za sliku svjetskih proporcija.

COVID-19 situacija je bila takva da je u periodu april-jun u Evropi, SAD i drugim dijelovima svijeta onemogućila normalnu prodaju Samsung, ali i svih drugih telefona. Huawei je imao ogroman uspjeh u Kini. Tamo je korejska kompanija tradicionalno slaba. Ipak, s druge strane svjesni smo i zabrana, koje Huawei ima i koje i toj kompaniji na istim tržištima otežavaju poslovanje. Recimo, Huawei gotovo da i ne prodaje uređaje na američkom tržištu, na kojem je Samsung jedan od vodećih igrača.

Sve u svemu, uspjeh kompanije Huawei je ogroman. Pored pandemije i američkog lobiranja protiv te kineske kompanije uspjela je da se probije na prvo mesto.

 

Očekuje se popravak Samsunga kad stigne Note20 serija

 

Nažalost, kompanija Canalys nije objavila još uvijek podatke o prodaji tj. pozicijama drugih proizvođača u najboljih pet, ali vjerujemo da su tamo Apple, Xiaomi (koji je imao ogroman rast u Evropi) i OPPO ili Vivo.

Istraživači analitičkih kompanija očekuju da treće tromesečje bude uzbudljivije i donese nova previranja na tržištu, jer će sva tri proizvođača imati nove serije telefona, koje će biti u prodaji tokom četvrtog kvartala ili ranije, pa će drugi deo godine biti izuzetno zanimljiv.

Samsung u tom dijelu ima bolje startne pozicije. Očekuje se da Note20 serija stigne prije kraja avgusta u prodaju, ali će Apple iPhone 12 izgleda da kasni najmanje mjesec dana. Huawei još uvek ništa nije najavio za Mate 40 seriju. Nije ni bilo nekih nezvaničnih izveštaja, pa nam ostaje da vidimo kako će se sve odvijati u narednim mjesecima.

(Mondo)

 

Dopadaju vam se tekstovi na IT-mixer.com? Podržite nas putem društvenih mreža na linkovima ispod. Lajkujte našu stranicu na Facebooku, budite informisani u svakom momentu.