Jedna od funkcija iOS 14 operativnog sistema o kojima se najviše priča, jeste uvid u aktivnosti aplikacija i podataka koje one koriste. Tako su, na primjer, neki korisnici primjetili zeleni simbol koji označava da je kamera uključena dok pregledaju Instagram, čak i onda kada ne fotografišu niti snimaju.

 

Portparol Instagram-a rekao je da je u pitanju „bag“, i da će se potruditi da ga što prije isprave. Kako kaže, u aplikaciji se nalazi posebni „Create Mode“ koji se aktivira putem kamere, pa je to moglo da aktivira i indikator kamere. Takođe, pristupanje ovo je moglo da se desi i tokom običnog pregledanja feed-a.

„Pristupamo kameri samo kada imamo dozvolu – na primjer, kada ste u feed-u i prevučete prstom da biste uključili kameru. Vidjeli smo da je u pitanju ‘bag’ kod iOS 14 operativnog sistema, gde je aktivnost kamere prepoznata, a ona je isključena. Ne pristupamo vašim kamerama, i ne snimamo ništa“, istakao je portparol Instagrama.

Čini se kao da je u pitanju još jedna agresivna mjera kojom iOS 14 želi da stane na put rušenju privatnosti i da zaštiti korisnike.

Pored toga što otkriva kada neka aplikacija koristi kameru, takođe daje uvid i u neke druge aktivnosti aplikacija, kao što je pregledanje „clipboard-a“ (virtuelnog mjesta gdje se nalazi tekst prilikom copy-paste aktivnosti), gdje je, nedavno, „uhvaćen“ i TikTok.

(The Verge)

 

Dopadaju vam se tekstovi na IT-mixer.com? Podržite nas putem društvenih mreža na linkovima ispod. Lajkujte našu stranicu na Facebooku, budite informisani u svakom momentu.