Huawei je pronašao način da i u 2020. godini prodaje telefone s punom podrškom za Google servise tako što je Huawei P30 Lite, za koju je ranije osigurao licencu, reciklirao u P30 Lite New Edition verziju

 

Kako je P30 serija zadnja koja je stigla s podrškom za GMS Huawei je odlučio istu malo obnoviti i učiniti je zanimljivom korisnicima i ove godine sa P30 Lite New Edition verzijom.

Jedna od glavnih tema u medijima prošle godine bili su Huawei i SAD. Podsjetimo, SAD je uveo sankcije kojima je onemogućio Huawei da koristi američku tehnologiju prilikom proizvodnje telefona i drugih uređaja, a sve zbog navodno mogućeg ugrožavanja američke bezbjednosti.

Direktna posljedica toga bila je i nemogućnost korišćenja Android platforme u punoj konfiguraciji – sa Google servisima i aplikacijama. Zato je svaki Huaweijev mobitel koji je proizišao iz njihovog R&D odjela nakon maja 2019. mogao imati isključivo open source verziju Androida.

Uređaji kao takvi nisu baš zanimljivi korisnicima sa Zapada, jer isti nemaju podršku za Gmail, Google Maps, i druge popularne servise. Kao kontra mjeru Huawei je izbacio HMS – Huawei Mobile Services i kreirao vlastitu trgovinu aplikacijama kojima namjerava zamijeni Googleove.

Ali sve to ne znači da i u 2020. godini Huawei neće prodavati telefone s takozvanim punim Androidom.

Izgleda da su pronašli način da još neko vrijeme plasiraju svoje telefone na zapadna tržišta s GMS servisima– reciklažom starijih modela za koj već ranije imaju potrebna odobrenja i licence.

 

P30 Lite New Edition sa 6 GB RAM-a

 

Naime, P30 Lite dobio je novu verziju – P30 Lite New Edition. Kako je P30 serija zadnja koja je stigla s podrškom za GMS Huawei je odlučio istu malo obnoviti i učiniti je zanimljivom korisnicima i ove godine. Novi model zadržao je sve karakteristike starog, čak i boje, ali je dobio novu memorijsku konfiguraciju.

P30 Lite New Edition je tako sada moguće na britanskom tržištu nabaviti u konfiguraciji sa 6 GB RAM-a i 256 GB skladištenog prostora.

New Edition rezultat je kompromisa, Huawei je za 2 GB smanjio količinu RAM-a, sa 8 GB na 6 GB, ali je zato udvostručio količinu prostora za skladištenje podataka, od kojeg će korisnici svakako imati više koristi, pogotovo ako telefon često koriste za snimanje i fotografisanje.

Kako smo naveli, P30 Lite New Edition će prvo biti dostupan na britanskom tržištu, a kasnije bi trebao stići i na druga zapadna tržišta.

Cijena u Velikoj Britaniji je 299 funti.

(Bug)

Dopadaju vam se tekstovi na IT-mixer.com? Podržite nas putem društvenih mreža na linkovima ispod. Lajkujte našu stranicu na Facebooku, budite informisani u svakom momentu.