Miraj Diamond Glass, materijal stvoren od laboratorijski izrađenog dijamanta a predstavljen od kompanije AKHAN Semiconductor učiniće savitljive ekrane kod preklopnih smartfona čvrstim i otpornim na udarce i ogrebotine

 

Američka kompanija AKHAN Semiconductor ima tehnologiju koja bi, kažu, mogla biti dijamantna zaštitita za sve preklopne smartfone u budućnosti i dati im „staklene“ savitljive ekrane.

Preklopni mobilni telefoni mogli bi biti hit ove godine, ako ne i decenije – naravno, ako ih proizvođači uspiju učiniti dovoljno dobrima i sa prihvatljivom cijenom za prosječne kupce.

Pročitajte još: Xiaomi zaštitio ime Poco F2, da li nam to nešto govori?

Najveći im je izazov izrada ekrana koji bi se mogao preklapati stotine hiljada puta, a da ostane jednako kvalitetan za prikaz slike i zadrži svojstva osjetljivosti na dodir.

Da to nije nimalo jednostavno vidjeli smo na primjeru prvog Galaxy Folda, ali u međuvremenu su se pojavila rješenja koja obećavaju. Međutim sva su ona zasnovana na čisto plastičnom ekranu koji je kao takav podložan oštećenjima raznih vrsta. Sada se u ovu priču uključuje i američka kompanija AKHAN Semiconductor.

Oni su na prošle sedmice na CES-u prikazali svoju inovaciju Miraj Diamond Glass, materijal stvoren od laboratorijski izrađenog dijamanta. Čestice ovog materijala se u slojevima debelima (ili bolje rečeno tankima) 100 nanometara mogu aplicirati na plastične materijale, polimere ili na razna savitljiva stakla. Premaz je, tvrde iz kompanije, vrlo čvrst i otporan na udarce i ogrebotine, a opet potpuno savitljiv.

 

Izvrsne karakteristike

 

Osim za zaštitu ekrana isto se rješenje može primijeniti i na kućište mobilnog telefona jer ga je moguće aplicirati i na keramiku.

Miraj Diamond Glass također odbija vodu i druge tekućine bez potrebe za dodatnim slojevima zaštite, a koristan je i kod hlađenja jer raspršuje toplinu.

Navodno neće biti ništa skuplji od standardnog Gorilla Glassa koji se danas koristi u brojnim smartfonima.

Takav sloj značajno ojačava svaki preklopni ekran bez da utiče na njegovu funkcionalnost.

Osnivač Adam Khan kaže da već imaju značajan interes od strane proizvođača mobilnih telefona koji bi ovo dijamantno staklo ugrađivali u svoje uređaje. Prototip u stvarnoj primjeni tek trebaju prikazati.

(Bug)

 

Dopadaju vam se tekstovi na IT-mixer.com? Podržite nas putem društvenih mreža na linkovima ispod. Lajkujte našu stranicu na Facebooku, budite informisani u svakom momentu.