Huawei u svom izvještaju o globalnoj viziji industrije, Global Industry Vision (GIV), sažeo svoja predviđanja o razvoju tehnologije i ključnih industrijskih trendova do 2025. godine. Radi se o 10 trendova koji već oblikuju naše životna i radna okruženja, a do 2025. postaće neizostavan dio naših života.

 

Suživot s robotima

Pomaci u nauci o materijalima, percepciji vještačke inteligencije, te mrežnim tehnologijama podloga su za uvođenje robotike u kućnoj i ličnoj upotrebi. GIV očekuje razinu globalne penetracije kućnih robota od 14%.

 

Super vid

Povezivanje 5G tehnologija, virtualne/proširene stvarnosti, mašinskog učenja i ostalih novih tehnologija omogućiće nam da vidimo dalje od udaljenosti, poremećaja, površine i istorije. Ljudi, poslovanje i kultura dobiće nove prozore u svijet. GIV očekuje za će se postotak kompanija koje koriste virtuelnu/proširenu stvarnost povećati na 10%.

 

Bez potrage

Kada uređaji pogonjeni podacima i opremljeni senzorima počnu predviđati naše potrebe, informacije će početi da traže nas. Buduće pretrage neće koristiti tipke, osobne društvene mreže kreiraćemo bez problema, a i industrije će imati koristi od „pretraga bez rezultata“. GIV predviđa da će 90% korisnika pametnih uređaja koristiti inteligentne lične asistente.

 

Ulice po mjeri

Inteligentni prevozni sistemi povezaće ljude, vozila i infrastrukturu, eliminisati gužve, ubrzati hitne službe te će omogućiti niz usluga koje će nam olakšati život. GIV predviđa da će 15% svih vozila raspolagati bežičnom tehnologijom koja će umrežavati vozila sa ostalim uređajima.

 

Rad uz robote

Pametna automatizacija već je transformisala mnoge industrijske grane, a u budućnosti će preuzeti obavljanje opasnih, repetitivnih i jako preciznih radnji, u korist bezbjednosti i produktivnosti. GIV predviđa da će u industriji na svakih 10 hiljada zaposlenika u upotrebi biti 103 robota.

 

Proširena kreativnost

Vještačka inteligencija u oblaku smanjit će troškove i prepreke za uvođenje naučnih eksperimenata, inovacije i umjetnosti, i svima staviti na raspolaganje veliki kreativni potencijal. GIV predviđa da će 97% velikih tvrtki koristiti vještačku inteligenciju.

 

Komunikacija bez smetnji

Vještačka inteligencija i analiza velikih količina podataka uspostaviće neometanu komunikaciju među kompanijama i korisnicima te eliminisati jezične barijere. Preciznost, povjerenje i razumijevanje bit će podloga komunikacije budućnosti. GIV predviđa da će tvrtke u potpunosti koristiti 86%  podataka koje proizvedu.

 

Simbiotska ekonomija

Kompanije cijelog svijeta uvode digitalne tehnologije i pametna rješenja na objedinjenim platformama – to znači veću saradnju, dijeljenje resursa, zdravije globalne ekosustave i veću produktivnost. GIV predviđa da će sve tvrtke koristiti tehnologiju oblaka, te da će 85% svih poslovnih aplikacija biti u oblaku.

 

Brzo uvođenje 5G tehnologije

5G tehnologija stigla je na tržište i ulazi u primjenu puno brže od prethodnih generacija bežične tehnologije – potencijal koji ta tehnologija nudi pojedincima, kompanijama i društvu je velik. GIV predviđa da će 58% svjetske populacije imati pristup 5G tehnologiji.

 

Globalno digitalno upravljanje

Pomaci u digitalnoj tehnologiji moraju biti u ravnoteži sa standardima dijeljenja podataka i načelima korišćenja podataka. GIV predviđa da će globalni godišnji protok podataka dostići 180 ZB (1 ZB = 1 bilijun GB).

(Zimo)

 

Dopadaju vam se tekstovi na IT-mixer.com? Podržite nas putem društvenih mreža na linkovima ispod. Lajkujte našu stranicu na Facebooku, budite informisani u svakom momentu.