Huawei je i službeno predstavio svoj novi Kirin 810 SoC – čipset baziran na srednjem opsegu na istom 7-nanometarskom proizvodnom čvoru kao i vodeći Kirin 980. To je ujedno i jedini SoC srednje klase sa 7nm proizvodnim procesom.

SoC poseduje okta-core CPU i Mali-G52 MP6 GPU. CPU se sastoji od dvije ARM Cortex-A76 jezgre visokih performansi koje rade na 2.27GHz i šest manjih ARM Cortex-A55 jezgri koje rade na 1.88GHz.

Što se GPU tiče, Huawei obećava oko 162% bolje performanse u odnosu na posljednju generaciju u Kirinu 710.

U poređenju sa svojim konkurentom, Qualcomm Snapdragon 730, Kirin 810 obećava 11% bolji single-core i 13% bolji multi-core performanse. GPU-u, Mali-G52 MP6 bi trebao nadmašiti Adreno 618 u SD730 sa do 44% većim brzinama snimanja.

Skriveno oružje Kirin 810 je DaVinci NPU zasnovano na Rubikovoj kvantitativnoj stereo aritmetičkoj jedinici koja može nadmašiti Snapdragon 855 i MediaTek Helio P90 u zadacima vezanim za AI.

NPU je stavljen u rad i u drugim oblastima. Trebalo bi da pomogne GPU-u, CPU-u i memoriji da brže komuniciraju i rade efikasnije kako bi osigurali stabilne performanse za duže vremenske periode.

AI sistem može predvideti GPU preopterećenje i prilagoditi frekvenciju u skladu s tim. On takođe prati učestalost frejmova, fluentnost i promjene unosa ekrana na dodir u realnom vremenu.

Huawei je posebno ponosan na svoj vrhunski IVP + ISP sa unaprijeđenom jedinicom za obradu piksela, poboljšanim algoritmom ravnoteže bjeline i smanjenjem šuma u obradi RAW slika.

To bi trebalo da pomogne kameri da dostavi detaljnije slike pri slabom osvetljenju.

Prvi pametni telefon s ovim čipom bit će Huawei Nova 5.