Kineski tehnološki gigant je danas na svojoj Huawei Developer konferenciji (HDC 2019) zvanično predstavio svoj novi operativni sistem – HarmonyOS.

Prema rečima Ričarda Jua, izvršnog direktora Huawei Consumer Business Group-e, HarmonyOS je spreman za pametne telefone, pametne satove, tablete i računare, ali još neko vrijeme na njima neće biti implementiran. U trenutku kada ta kompanija ne bude više u mogućnosti da koristi Googleov Android, HarmonyOS će biti instaliran na telefone.

U prethodno izdatom saopštenju, Ju je istakao da je HarmonyOS „potpuno drugačiji od Androida i iOS-a“, zbog mogućnosti korišćenja na više različitih uređaja.

„Možete da razvijete neku aplikaciju i da je onda koristite na većem broju potpuno različitih uređaja“, naveo je on.

Huawei: “Hongmeng OS brži od Androida i Mac OS-a”

Ju je naglasio da će novi operativni sistem „donijeti svetu više harmonije“, da je „okrenut budućnosti“, kao i da će biti mnogo bezbjedniji.

Prema njegovim rečima, za prelazak na HarmonyOS biće potrebno samo nekoliko dana.

Operativni sistem će podržavati aplikacije pisane za Android, Linux i u HTML5. HarmonyOS će, po ugledu na Google, biti open source (otvorenog koda). To znači da će developeri moću da preuzmu HarmonyOS i da ga modifikuju prema svom hardveru, što je recept koji je doveo do uspjeha Androida.

Prvi uređaji kod kojih će, krajem ove godine, biti primenjen HarmonyOS biće pametni televizori marke Honor. U naredne tri godine planirano je širenje njegove upotrebe na uređaje u kolima, prenosive pametne uređaje i ostalu potrošačku elektroniku.

Softver će u Kini nositi ime Hongmeng.

(IT mixer / B92)

 

Dopadaju vam se tekstovi na IT-mixer.com? Podržite nas putem društvenih mreža na linkovima ispod. Lajkujte našu stranicu na Facebooku, budite informisani u svakom momentu.