Kako stvari stoje, uskoro će aparati za mjerenje pritiska postati nepotrebni. Umjesto toga, biće vam potreban samo telefon sa selfi kamerom. Istraživači sa Univerziteta u Torontu razvili su tehnologiju koju su nazvali transdermal optical imaging (TOI), koja je u stanju da precizno izračuna pritisak osobe samo na osnovu kratkog video snimka njenog lica.

Sistem radi na principu da je koža na našem licu prozračna. Optički senzor mobilnog telefona može da „uhvati“ refleksije crvenog svjetla hemoglobina ispod kože, koji omogućava TOI-ju da vizualizuje i izmeri promene u protoku krvi. Tokom testiranja ove metode, istraživači su ustanovili da je njena preciznost oko 95%.

“Pametna sočiva” mijenjaju način na koji ljudi posmatraju svijet

Već je osnovan startup Nuralogix koji je razvio aplikaciju za merenje pritiska nazvanu Anura. Za precizno mjerenje pritiska neophodan je selfi video u trajanju od 30 sekundi. Nakon analize videa, aplikacija će prikazati puls i nivo stresa snimljene osobe. Nova verzija aplikacije, koja će tokom jeseni biti dostupna u Kini, moći će da prikaže i pritisak osobe. Istraživači se nadaju da će u budućnosti na ovaj način moći da obave i neke dodatne analize, kao što su utvrđivanja nivoa glukoze u krvi, hemoglobina i holesterola. Da bi to postalo upotrebljivo, ipak je neophodno da se obave dodatna istraživanja.

“Neuralink” radi na simbiozi ljudskog mozga i kompjutera

Za sada postoji jedno ograničenje – analizu nije moguće sprovesti na osobama sa tamnom bojom kože. To ovaj sistem čini nedovoljno upotrebljivim u oblastima gde živi veliki procenat crnog stanovništva, ali se aktivno radi na prevazilaženju tog problema. Tome će vjerovatno doprinjeti i kvalitetnije kamere koje će se ugrađivati u novije modele telefona, pa je sigurno da vrijeme radi u korist ove tehnologije.

(Engadget)

 

Dopadaju vam se tekstovi na IT-mixer.com? Podržite nas putem društvenih mreža na linkovima ispod. Lajkujte našu stranicu na Facebooku, budite informisani u svakom momentu.