Kineski gigant Huawei registrovao je novi operativni sistem koji se zove „Harmony“ i koji bi mogao da bude alternativa za Android.

Huawei je ovih dana, tačnije 12. jula 2019. godine odlučio da zaštiti još jedan naziv kod agencija za intelektualnu svojinu EUIPO i IPO – Harmony. Kako se navodi u patentnom zahtevu, naziv je kategorizovan pod klasom 9 u koju spadaju mobilni i računarski operativni sistemi.

Već nekoliko mjeseci, tačnije od izbijanja trgovinskog rata SAD i Kine, Huawei tvrdi da ima spremnu alternativu za Android. Ta alternativa je navodno već godinama u razvoju, jer su u Huaweiju slutiti da bi im sopstveni OS jednog dana mogao zatrebati.

I dok je IT mixer, zajedno sa ostalim svjetskim medijima, prenio informacije o superiornosti HongMeng OS-a nad Androidom, od koga je navodno brži 60 odsto, jedan od Huaweijevih šefova – Liang Hua, navodi da taj softver nikada nije bio razvijan kao zamjena za Android, već prvenstveno kao OS za IoT uređaje, kako bi se smanjila latencija.

Dakle, HongMeng OS neće biti taj koji će zamijeniti Android na Huawei uređajma u slučaju da se Donald Tramp predomisli i ponovno proglasi Huawei nepoželjnom kompanijom, već bi to mogao da bude Ark OS, Aurora OS ili najnoviji – Harmony.

Operativni sistem Harmony za mobilne telefone mogao bi da bude spreman do kraja godine za kineske korisnike, kaže Ju Čengdong, izvršni direktor Huaweija. Distribucija za druge zemlje svijeta mogla bi da počne u prvom kvartalu 2020. godine.

Možda se Huawei, u trgovinskom ratu sa SAD, odlučio za strategiju „zbuni protivnika“. Da li će Huawei ikada objaviti alternativu za Android? Teško je dati pravi odgovor. Ostaje nam da budemo stripljivi i sačekamo nove informacije iz kineskog giganta.

(IT mixer)

 

Dopadaju vam se tekstovi na IT-mixer.com? Podržite nas putem društvenih mreža na linkovima ispod. Lajkujte našu stranicu na Facebooku, budite informisani u svakom momentu.