Kako da se borimo protiv bijesnih vozača koji svojim divljanjem, nepristojnim gestikuliranjem i vikanjem ugrožavaju ne samo sebe, nego i sve druge učesnike u saobraćaju?

Vjerojatno je svatko od nas, barem u jednom trenutku, osjetio bijes u saobraćaju. Kao vozač kojeg je neka situacija dovela „do ludila“ ili kao pješak koji je svojim ponašanjem isprovocirao nekog vozača.

Ali, kako se boriti protiv toga? Kineski Huawei pronašao je način.

Patentirali su sistem koji bi trebao da detektuje bijesne vozače i neutralizuje ih da zbog svog bijesa ne bi uzrokovali nesreću ili se posvađali s drugim vozačima.

Radi se o sistemu kamera koje bi „nadzirale“ vozače i kontrolisale njihov nivo stresa. Ako sistem zabilježi povećanje nivo stresa kod vozača, automatski će preuzeti kontrolu nad automobilom i usporiti ga, odnosno zaustaviti.

Termalne bi kamere trebale da zabilježe promjene u krvnom pritisku, dok bi druge kamere trebale da detektuju pokrete ruku i identificiraju nepristojne gestikulacije. Pokaže li vozač srednji prst, sistem će to protumačiti kao bijesnu gestu i usporiti automobil.

Osim kamera, sistem bi bio opremljen i mikrofonima koji bi detektovali nivoglasa vozača. Tako bi svako psovanje, vikanje ili lupanje po automobilu aktiviralo usporavanje i zaustavljanje vozila.

Iz Huaweija pojašnjavaju kako frustrirani i bijesni vozači obično reaguju nepredvidljivo i sporije od mirnih vozača. Stoga bi usporavanje automobila i njegovo zaustavljanje trebalo dati vozaču vremena da se smiri i ponovno preuzme kontrolu nad vozilom.

(Telegraph)