Xiaomi je oduvijek štedio svoje najuzbudljivije tehnologije za Mix liniju, a tek objavljeni Mi Mix Alpha nije razočarao – ima ekran oko cijelog telefona, kameru od 108MP i najnoviji čipset kompanije Qualcomm.

Međutim, postoji još nešto na šta moramo skrenuti pažnju – ova zvijerka će koštati 2.500 eura. Da, dobro ste pročitali, Mi Mix Alpha je skuplji od Samsung Galaxy Fold-a i još uvijek neobjavljenog Huawei Mate X.

Ovaj prekrasan telefon imaće Snapdragon 855 Plus čipset, 12 GB RAM-a i 512 GB prostora za pohranu. Baterija je 4.050 nano silikonskih katodnih ćelija s 40W ožičenim brzim punjenjem. Međutim, ovo je manje intrigantan dio – zanimljiviji je stvarni displej koji obilazi cijeli telefon.

Xiaomi Mi Mix Alpha ekran okružuje cijeli telefon
Xiaomi Mi Mix Alpha ekran okružuje cijeli telefon

Xiaomi kaže da ovaj dizajn omogućava postizanje omjera ekrana i tijela od 180%. Viši je čak i od Mate X sklopivog telefona, iako Alpha ne možete odmotati i dobiti jedan ogroman kontinuirani panel.

 

Reklo bi se osjetljivo i lomljivo, ali iz Xiaomija tvrde da je Mi Mix Alpha izuzetno izdržljiv

 

Ploča ima okvire debljine 2,15 mm odozgo i odozdo i traku za kameru sa zadnje strane, sa sočivima zaštićenim safirnim staklima. Rubovi su osjetljivi na pritisak i pružaće obavještenja. Nema rupice za zvučnik ili bilo koje druge – senzor blizine je ultrazvučan, zvuk je dostupan zahvaljujući „Display Acoustic Technology“ i postoji napredna tehnologija odbijanja dlanova. „Palm rejection technology“ – ili tehnologija odbijanja dlanova i prstiju koja vam omogućava da odmarate ruku na ekranu, a da ekran na dodir ne preuzima informacije o dodiru.

Govori se se da dio ekrana na stražnjoj strani ima AI algoritme koji otkrivaju ključne scenarije poput pozivanja u taksiju, pomoću Xiaomi uređaja kod kuće pomoću aplikacije Mi Home ili kada vam je potreban da biste povukli plan leta. Naravno, zadju stranu možete koristiti i za selfije jer sada imate svih 108 megapiksela.

Glavna kamera ima ogroman senzor tipa 1 / 1,33 ”i Tetracell tehnologiju koja treba da stvori 27 MP „pixel-binned“ snimke. Ultrawide shooter ispod ima 20 MP snimač i 117-stepeni FoV, dok je treći snapper 12-megafoto objektiv.

Pomislili biste da je ovaj uređaj izuzetno lomljiv, ali Xiaomi je dao sve od sebe da ga zaštiti – okvir je legura u avio-svemirskom nivou, dok je zadnja traka keramika s već spomenutom zaštitom od safirnog stakla za fotoaparate. Ako ste voljni izdvojiti ogromab iznosa novca za ovaj svemirski smartfon, morate pričekati do decembra kada će telefon biti lansiran.

(IT mixer / GSMarena)

Dopadaju vam se tekstovi na IT-mixer.com? Podržite nas putem društvenih mreža na linkovima ispod. Lajkujte našu stranicu na Facebooku, budite informisani u svakom momentu.