Huawei je ranije potvrdio da razvija vlastitu mobilnu platformu alternativnu Androidu pod nazivom HarmonyOS. Međutim, kompanija napominje da HarmonyOS nije samo još jedan operativni sistem za pametne telefone, već će biti platforma za sve vrste pametnih uređaja, uključujući one za dom.

Na MWC Shanghai 2021, Huawei je prikazao nekoliko Smart Home proizvoda koje pokreće HarmonyOS. Trenutno ovo postoji više kao koncept i pokazuje budućnost u kojoj HarmonyOS pokreće više pametnih uređaja i kako svi oni mogu bez problema raditi jedni s drugima.

Na primjer, kada korisnici dođu kući iz ureda, mogli bi koristiti glasovnu aktivaciju s pametnim asistentom kako bi omogućili način rada „Povratak kući“. Ovo će automatski uključiti stvari poput pročiščivača zraka, promijeniti svjetla u topliji ton i zatvoriti zavjese. Huawei također predviđa kako korisnici mogu koristiti svoje pametne telefone zasnovane na HarmonyOS-u s ovim pametnim uređajima tapkajući ih jedan o drugi, poput pokretanja recepata i omogućavanja da vaši uređaji u skladu s tim promijene postavke.

Naravno, sve bi to za početak ovisilo o korisnicima koji imaju pametne telefone i pametne kućanske uređaje s pogonom na HarmonyOS, ali objedinjena platforma to svakako čini puno lakšim, umjesto da korisnici moraju loviti kompatibilne proizvode.

(Ubergizmo)

Dopadaju vam se tekstovi na IT-mixer.com? Podržite nas putem društvenih mreža na linkovima ispod. Lajkujte našu stranicu na Facebooku, budite informisani u svakom momentu.