Prošle su samo tri nedjelje otkako je Iron Gate Studio, švedski tim s pet članova, pustio Valheim i već ima ogroman pogodak. Co-op igra za preživljavanje Vikinga prodana je u više od četiri miliona primjeraka, iako je još uvijek u ranom pristupu (early acccess) na Steamu.

Valheim se odvija u proceduralno stvorenom otvorenom svijetu u zagrobnom životu Vikinga, gdje počinjete s gotovo ničim. Moraćete uništiti hranu i materijale, a izrađivaćete alate, graditi skloništa i boriti se protiv bogova i stvorenja. Sve bi to moglo zvučati poznato, ali pristupačnije je od mnogih drugih igara za preživljavanje – na primjer, nećete umrijeti ako ne jedete. Ne morate brinuti o naoružavanju drugih igrača, osim ako to ne želite. Co-op funkcija podržava do 10 igrača, tako da možete igrati s devet svojih prijatelja.

Uz pomoć svega toga, plus određeni stepen poliranja koji nedostaje mnogim igrama s ranim pristupom i izuzetan trejler sa heavy metal sountrackom, Valheim je poletio. Proteklog vikenda postigao je najveći broj igrača od preko 500.000, što je podvig koji su samo četiri druge igre ikad postigle na Steamu. Čak su i veliki hitovi poput Grand Theft Auto V i Destiny 2 dosegli domet od 130.000 do 150.000. Iron Gate kaže da su igrači već proveli više od 10.000 godina istražujući, gradeći i boreći se u njegovoj igri.

Pokazalo se da je Valheim popularan i među Twitch streamerima i gledaocima. Ranije ove sedmice postigao je vrhunsku istovremenu gledanost od 188.000.

Ostaje da se vidi može li Valheim dugoročno održati ovaj nivo interesa i zamaha dok Iron Gate nastavlja raditi na igri. Iako je za sada igra samo za PC, buduće verzije za konzole i mobilne uređaje sigurno bi potaknule interes. Barem se zasad Valheim čini nedodirljivim.

(Endgadget)

Dopadaju vam se tekstovi na IT-mixer.com? Podržite nas putem društvenih mreža na linkovima ispod. Lajkujte našu stranicu na Facebooku, budite informisani u svakom momentu.