Virgin Hyperloop One izvela je 15. decembra 2017. godine treću probnu vožnju u pustinji izvan Las Vegasa, tokom koje se lebdeća kapsula kroz vakuum cijev kretala brzinom od 387 kilometara na sat.

Novi rekord predstavlja značajno poboljšanje u odnosu na brzinu od 308 kilometara na sat – koju je kapsula razvila tokom prethodne vožnje, ali je još uvek daleko od teorijske brzine od oko 1.126 kilometara na sat.

Iz Hyperloop-a One je tom prilikom moglo da se čuje da je prototip za transport visoke brzine, koji bi od Londona do Edinburga mogao da stigne za 50 minuta, tu brzinu postigao na test-stazi od 500 metara u pustinji Nevada.

Virgin Hyperloop One

Od rekorda u brzini je sigurno važnija nova tehnologija vazdušne komore koju su stručnjaci iz kompanije razvili, a koja služi da ljudi i objekti bezbjedno prolaze kroz različita atmosferska stanja, te da promjenu pritiska u cijevi kojom se kapsula kreće, te u samoj kapsuli, svede na minimum, kao i da spriječi gubitak vazduha.

Najveći izazov za kompaniju biće upravo da se u cijevi kroz koju će kapsula putovati održi vakuum, posebno kada se ima na umu da će se ova mjeriti u stotinama kilometara.

Svaki put kada stigne na stanicu, kapsula će morati da uspori, te se zaustavi, da bi se potom vazdušna komora zatvorila, postigla određeni pritisak, te ponovo otvorila, a kapsula mora da se udalji od vazdušne komore prije nego što stigne sljedeća.

Nakon dvije godine čini se da je Hyperloop još uvijek daleko od toga da svoje putnike dočeka na nekoj od stanica, što SpaceX ne sprečava da zainteresovanima ponudi ilustracije koje prikazuju kako bi te stanice budućnosti mogle da izgledaju.

Naime, tim stručnjaka sa univerziteta Delft iz Holandije udružio se sa kompanijom INDG, te grafičkim studiom AltSpace, kako bi zajedno kreirali 3D iskustvo i ponudili pogled na budućnost.

Završena prezentacija prikazuje spoljašnjost i unutrašnjost novog transportnog sredstva, ali i to kako bi mogle da izgledaju stanice za prijem putnika.

Tim sa univerziteta Delft osvojio je prvo mjesto za Hyperloop dizajn 2017. godine, a ove godine po treći put učestvuje na konkursu, pa je zanimljivo da se uporedi koliko je dizajn napredovao u prethodne dvije godine.

(The Verge/Engadget)

Dopadaju vam se tekstovi na IT-mixer.com? Podržite nas putem društvenih mreža na linkovima ispod. Lajkujte našu stranicu na Facebooku, budite informisani u svakom momentu.