Hakeri mogu presresti izvode računa i na njima mijenjati brojeve. Svaki dokument, ako je vaš Android zaražen, može se promijeniti, a posebno su na udaru korisnici WhatsAppa

Symantec, kompjuterska kompanija za bezbjednost otkrila je manu u popularnim aplikacijama WhatsApp i Telegram za korisnike Androida što je omogućilo hakerima da manipululišu datotekama između korisnika.

Ako se vaš pametni telefon ‘inficiran’, haker ima mogućnost da promijeni datoteke koje je presreo, a ovaj tip napada zove se „media file jacking“.

Tako je moguće na fotografijama mijenjati lica ljudi, a u Symantecu su to demonstrirali zamjenom lica na fotografijama glumca Nicolasa Cagea. Takođe je moguće presresti račune i promijeniti

brojeve na njima. Ukratko, svaki dokument može se da se mijenja, bilo da je riječ o fotografiji, tekstu ili audio sadržaju.

WhatsApp hakovan – prepuštaju slučaj Ministarstvu pravde SAD

Na sreću, WhatsApp još uvijek nije zabilježio nikakav napad, ali šta možete da uradite kao korisnik da bi se zaštilili? Symantec preporučuju isključivanje automatskog skladištenja medijskih datoteka na vanjsku memoriju.

https://youtu.be/FHvkGUh8S_c

Da biste to uradili u spomenutoj aplikaciji otvorite Settings, pa Chats i isključite Media Visibility. Imajte na umu kako je WhatsApp upozorio da nećete u potpunosti spriječiti skladištenje datoteka na vanjsku memoriju.

(IT mixer/24 sata)

 

Dopadaju vam se tekstovi na IT-mixer.com? Podržite nas putem društvenih mreža na linkovima ispod. Lajkujte našu stranicu na Facebooku, budite informisani u svakom momentu.