IBM kompanija je predstavila novi 127-kubitni kvantni procesor pod nazivom Eagle, za koji tvrdi da se ne može simulirati klasičnim superračunarom

 

Prema IBM-u to u osnovi znači da biste za simuliranje novog kvantnog procesora „Eagle“ trebali više klasičnih bitova nego što ima atoma u svim ljudima zajedno koji žive na našem planetu.

IBM kaže da ovaj veliki iskorak duguje novom dizajnu koji kontrolne komponente procesora postavlja na više fizičkih nivoa, dok su kubiti smješteni na jednom sloju. To je dizajn za koji kompanija kaže da omogućuje značajno povećanje računarske snage.

„Eagle“ predstavlja veliki korak ka skaliranju kvantnog računarstva. Prvi je procesor kompanije koji sadrži više od 100 kubita, rekao je Bob Sutor, glavni kvantni eksponent u IBM-u.

“Eagle je interpunkcijska tačka gdje se nalazimo i sve je na pravom putu”, rekao je Sutor za ZDNet.

IBM je do danas postavio oko 50 kvantnih sistema, od kojih je oko 20 dostupno putem clouda. IBM takođe ima dva kvantna sistema instalirana van SAD. Eagle je proizveden u IBM-ovoj vlastitoj fabrici, ali je Sutor napomenuo da količine nisu velike.

IBM Cloud

Jedan aspekt „Eagle-a“ o kojem kompanija trenutno ne govori je kvantni volumen. Izmislio ga je IBM, a to je metrika koja pokušava izmjeriti performanse kvantnog računara uzimajući holistički pogled na njegove različite dijelove. Ne samo da uzima u obzir kubite, već i način na koji oni međusobno djeluju. Što je kvantni volumen veći, to je kvantni računar sposobniji za rješavanje teških problema.

Bez podatka o kvantnom volumenu „Eagle“ procesora teško je tačno reći kako se on može uporediti s onim što već postoji. Sama količina kubita nije dovoljna da bi se mogla potvrditi tvrdnja IBM-a da je ovo najmoćniji kvantni procesor na svijetu. Zbog toga bi trebalo sačekati dok IBM je prikaže i tu metriku, piše Vidi.

Prvi „Eagle“ kvantni procesor od 127 kubita dostupan je kao istraživački sistem na IBM Cloudu odabranim članovima IBM-ove kvantne mreže (IBM Quantum Network).

(IT mixer)

 

Dopadaju vam se tekstovi na IT-mixer.com? Podržite nas putem društvenih mreža na linkovima ispod. Lajkujte našu stranicu na Facebooku, budite informisani u svakom momentu.