Jedna od najvećih prednosti HMD-a za njegovu Nokia liniju telefona je to što ima uređaje po gotovo svakoj cijeni i specifikaciji. Na sajmu IFA 2019 u Berlinu, kompanija je najavila najnovija ažuriranja za svoje telefone srednjeg segmenta: novu Nokia 6.2 i Nokia 7.2.

Vizualno gledano, dva telefona imaju mnogo zajedničkog zbog zajedničkog kućišta i dizajna. Oboje nude osvježeni dizajn koji kombinuje aluminijsku šasiju sa lijevanim polimerom na vrhu koji je probušen između stakla na prednjoj i stražnjoj strani uređaja.

Na prednjoj strani telefona vidi se najveće ažuriranje i za 6.2 i za 7.2: novi 6.3-inčni FHD + panel sa zarezom na kapku koji sadrži Nokijinu „PureDisplay“ tehnologiju, a koja obećava poboljšanu preciznost i raspon boja. Telefoni će takođe skalirati sav sadržaj u HDR, zahvaljujući namjenskom procesoru prikaza.

 

Slični telefoni sa različitim kamerama

 

Na stražnjoj strani se nalazi senzor otiska prsta i novo podešavanje trostruke kamere, iako Nokia 6.2 i 7.2 nude znatno drugačije specifikacije što se tiče fotografije, što dovodi do primarne razlike između dva telefona.

Jeftinija Nokia 6.2 nudi 16-megapikselnu glavnu kameru, širokougaoni objektiv od 118 stepeni na 8 megapiksela i senzor dubine za fotografije u portretnom režimu.

Nokia 7.2 nudi i sistem s trostrukom kamerom, ali s mnogo boljim specifikacijama: ima senzor od pola inča za glavnu kameru od 48 megapiksela, zajedno s istim širokougaonim sočivima od 118 stepeni i 8 megapiksela i senzorom dubine od 5 megapiksela . Nokia je također partner sa Zeiss-om za 7.2 koji oponaša specifične bokeh efekte od Zeiss-ovih sočiva na softverskoj strani stvari, s tri različita Zeiss bokeh načina.

Razlike se šire i na CPU: Nokia 6.2 ima slabiji procesor, koji nudi Qualcomm 636 čipset, u odnosu na Qualcomm 660 na Nokiji 7.2. Uz to, 7.2 će imati zadnju ploču od matiranog stakla koja će joj pomoći u razlikovanju, zajedno s trećom, upečatljivom cijan zelenom bojom. Oba telefona će nuditi 4 GB RAM-a i biće opremljeni se 3.500mAh baterijom, zajedno s namjenskim tasterom Google Assistant.

Nokia 6.2 će biti dostupna za 209 eura. Nokia 7.2 koštat će 349 dolara ili 316 eura (isto koliko i Nokia 7.1), a trebala bi stići krajem septembra.

 

(ITmixer / TheVerge)

 

Dopadaju vam se tekstovi na IT-mixer.com? Podržite nas putem društvenih mreža na linkovima ispod. Lajkujte našu stranicu na Facebooku, budite informisani u svakom momentu.