Qualcomm će integrsati 5G tehnologiju u čipsete svoje šeste i sedme serije počevši sljedeće godine, zajedno sa svojim vodećim procesorima iz osme serije, objavila je danas kompanija na IFA2019 sajmu u Berlinu. Qualcomm kaže da će ti čipovi podržati čitav spektar 5G tehnologija, uključujući mogućnost povezivanja na spektar sub-6Ghz i mmWave.

Ova najava znači da neće biti samo vodeći telefoni koji će dobiti integrisani 5G modem; također će doći do vrsta procesora koji se koriste u više srednjih i bužetskih uređaja. Od naredne godine trebali bismo započeti 5G napredak od skupih vodećih uređaja poput OnePlus 7 Pro i Samsung Galaxy Note 10 koji su činili veći dio prvog talasa izdanja 5G uređaja.

Pročitajte još: Nije zaživio ni 5G, a Huawei već razmišlja o 6G tehnologiji

Većina mobilnih uređaja od 5G koji su trenutno na tržištu imaju Qualcomm 5G modem koji je odvojen od glavnog procesora. Ipak, početkom ove godine, Qualcomm je najavio da će integrisati 5G modem direktno u svoj sljedeći vodeći procesor 8 serije, koji bi trebao biti objavljen 2020. Qualcomm planira objaviti više detalja o ovom integrisanom čipsetu kasnije ove godine.

Predlažemo tekst: Postoji li prava istina o 5G zračenju?

Qualcomm kaže da već ima 12 proizvođača, uključujući LG, Oppo i HMD Global (koji proizvode pametne telefone pod brendom Nokia), koji planiraju koristiti novi procesor sedme serije u svojim nadolazećim telefonima. Qualcomm očekuje da će ovi proizvođači početi pokretati uređaje koji koriste integrisani čipset u nekom trenutku nakon četvrtog kvartala ove godine. U međuvremenu se očekuje da će uređaji koji koriste integrisani čipset šeste serije biti predstavljeni u drugoj polovici 2020. godine.

 

Dopadaju vam se tekstovi na IT-mixer.com? Podržite nas putem društvenih mreža na linkovima ispod. Lajkujte našu stranicu na Facebooku, budite informisani u svakom momentu.