Uvođenje 5G standarda mobilne telefonije i interneta, u mnogim zemljama svijeta, još uvijek je na samom početku i u fazi ranog testiranja, pa je pitanje kada će početi da se primenjuje u širim razmjerama.

I pored toga, kineska kompanije Huawei, iako još uvek pod zabranom američke administracije, koja je čini se posljednjih nedjelja počela pomalo da popušta, počela je istraživanja mrežnih rješenja šeste generacije.

Rada na 6G standardu prihvatila se Huaweijeva laboratorija u Otavi, koja na tom projektu i mogućnostima njegove primjene, sarađuje sa više od 13 univerziteta i istraživačkih instituta.

Prema prvim prognozama kineske kompanije, očekuje se da 6G tehnologija neće biti dostupna prije 2030. godine.

Pročitajte još: Postoji li prava istina o 5G zračenju?

Ovaj potez Huawija mogao bi da bude odgovor na prethodne informacije, koje su se pojavile ranije ove godine, prema kojima je i korejski Samsung započeo slična istraživanje u svojim laboratorijama u Seulu.

Imajući u vidu to dokle je Huawei odmakao u razvoju 5G mrežnih rješenja, još prije američke blokade, ne treba da iznenadi pokušaj te kompanije da bude među prvima kada su istraživanja šeste generacije u pitanju.

Osim Huaweija i Samsunga, Nokia, Ericsson i SK Telecom su najavili strateško partnerstvo, koje za cilj ima zajednički rad na razvoj 6G standarda.

(GizChina, GSM Arena)

 

Dopadaju vam se tekstovi na IT-mixer.com? Podržite nas putem društvenih mreža na linkovima ispod. Lajkujte našu stranicu na Facebooku, budite informisani u svakom momentu.