Samsung konačno ima flegšip koji se može brzo napuniti na više od 15 W (Samsung Note 10), a to je ono što prethodne generacije njihovih vrhunskih pametnih telefona drže zaglavljene već godinama. Brzo punjenje putem kabla od 25 W u Note10 je pohvalno, ali Huawei želi uskoro da to stigne – samo ne putem žičnog punjenja, već koristeći bežično punjenje.

Samsung predstavio Galaxy Note 10 | VIDEO

Prema novoj glasini iz Kine, Huawei Mate 30 i Mate 30 Pro podržavaće bežično punjenje od 25 W. To je najbrže što je ta metoda dopunjavanja baterije telefona ikada bila, nadogradnjom čak i Xiaomi-ovog 20W sistema ugrađenog u Mi 9. Očigledno da je u ovom trenutku to samo glasina, uzmite je sa zdravom dozom skepticizma.

Ali nemojte se iznenaditi ako im ovo uspije, ne bi nas to začudilo od Huawei-a, kompanije koja ima 40W brzo ožičenje od prošlogodišnjeg Mate 20 Pro. Samsung je to tek sada uspio pobijediti, sa 45W koji Note10 + , mada ako to zapravo želite morate da kupite namjenski punjač za 50 dolara, dok uz Huaweijevo rješenje  dolazi u kompletu s Mate 20 Pro ili P30 Pro je sve što trebate.

Huawei najavio EMUI 10 baziran na Androidu Q

Mate 30 i Mate 30 Pro trebali bi postati službeni 19. septembra, a još će najaviti Kirin 990 SoC koji ih pokreće. Govori se i da koriste ne jedan, već dva ogromna senzora kamere od 40 MP na stražnjoj strani, pored trećeg snapper-a zataknutog u kružno ostrvce za kamere, sudeći po dizajnu koji je procurio nedavno.

Očekujemo i 6,71 inčni 90Hz OLED ekran za Mate 30 Pro, 55W punjač, a veliki zarez očito ostaje i dalje.

(ITmixer / Gsmarena)

Dopadaju vam se tekstovi na IT-mixer.com? Podržite nas putem društvenih mreža na linkovima ispod. Lajkujte našu stranicu na Facebooku, budite informisani u svakom momentu.