Naša se planeta sastoji od ograničenog broja resursa koji će na kraju nestati. Zbog toga se mnogi počinju okretati stvaranju alternativne, održivije tehnologije, poput oslanjanja na sunčevu ili kinetičku energiju itd. Međutim, moguće je da bismo jednog dana možda trebali potražiti aranžmane za život na potpuno drugoj planeti.

Zasad je Mars omiljeni izbor i čini se da bi ta budućnost mogla biti nadomak, barem ako Ilon Mask (Elon Musk) uspije u svom naumu. Prema Masku, koji je prošlog mjeseca govorio u streamu ExploreMars.org Twitch, otkrio je svoje planove da ljude pošalje na Mars 2024. godine, ispred svojih planova za izgradnju samoodrživog grada do 2050. godine.

Mask napominje da će to biti veoma teško, opasno i postoji velika šansa da se ne preživi. Međutim, pretpostavljamo da svi moramo negdje početi i ako uspije biće to nešto veličanstveno. Mask cilja na teretne misije na Mars do 2022. i na misiju s posadom na Mars do 2024. godine. Preko svoje kompanije SpaceX, Mask predviđa izgradnju čak 1.000 zvjezdanih brodova kroz deset godina. To je 100 raketa godišnje.

Na kraju, cilj bi bio lansiranje 1.000 letova Starship-a na Mars svake godine – u prosjeku tri dnevno.

Na svakom putovanju vidjelo bi se 100 putnika koji putuju do Crvene planete kako bi postali građani marsovog megagrada.

Procjenjuje da će trebati oko devet godina da se milion ljudi preveze na Mars.

Hoće li uspjeti ispoštovati svoj rok ili ne, tek ćemo vidjeti, ali uzbudljiva je mogućnost pomisliti da možda jednog dana buduće generacije Zemlju možda više neće nazivati ​​svojim domom.

(Ubergizmo)

 

Dopadaju vam se tekstovi na IT-mixer.com? Podržite nas putem društvenih mreža na linkovima ispod. Lajkujte našu stranicu na Facebooku, budite informisani u svakom momentu.