Microsoft je u nedjelju objavio da ga je vlasnik popularne aplikacije TikTok, kineski ByteDance informisao da mu neće prodati svoje američko poslovanje, a potom je Reuters, navodeći izvor upoznat sa situacijom, objavio da je umjesto prodaje dogovoreno partnerstvo s Oracle-om

 

„ByteDance nas je danas obavijestio da neće prodati TikTok-ove američke operacije Microsoftu. Uvjereni smo da je naš prijedlog bio dobar za TikTok-ove korisnike i zaštitu interesa nacionalne sigurnosti“, objavio je Microsoft u saopštenju.

Nakon toga, Reuters je objavio da je ByteDance napustio prodaju TikToka u SAD-u. Osoba upoznata sa situacijom rekla je za tu agenciju da je dogovoreno partnerstvo s Oracle-om u nadi da će da tako izbjeći zabranu rada TikToka u SAD-u, a istodobno smiriti i ​​kinesku vladu.

Dogovoreno je da će Oracle biti tehnološki partner BytedDance-a i preuzeti upravljanje TikTok-ovim američkim korisničkim podacima, kazao je taj izvor. Oracle također pregovara i o preuzimanju udjela u američkom poslovanju TikToka.

Taj sporazum postignut je svega par dana prije isteka roka (20. septembra) koji je postavio američki predsjednik Donald Tramp. Tramp je insistirao na prodaji TikTok-ova američkog poslovanja zbog zabrinutosti da bi se putem putem TikToka informacije o korisnicima mogle prenijeti kineskoj vladi. Američka vojska već je zabranila upotrebu aplikacije, a zabranu je uvela i Indija, čija je vlada u lošim odnosima s Pekingom.

Ali, krajem prošle sedmice Reuters je, pozivajući se na tri osobe koje su željele ostati anonimne, objavio da se Peking protivi prisilnoj prodaji TikTok-ovih američkih operacija te da bi radije da ByteDance ugasi svoje američko poslovanje.

 

ByteDance čeka odobrenje i američke i kineske vlade

 

Microsoft je još 2. kolovoza objavio da je u razgovorima za kupovinu poslovanja TikToka u SAD-u, Kanadi, Australiji i na Novom Zelandu. Krajem avgusta pridružio mu se maloprodajni lanac Walmart u ponudi za američko poslovanje te društvene mreže.

Neuspjeli pokušaj Microsofta za kupi TikTok predstavlja simbolički gubitak za Satya Nadella, koji je preuzeo vođenje te američke softverske kompanije u 2014., naslijedivši Stevea Ballmera. Pod Ballmerom je Microsoft želio kupiti Yahoo u 2008., ali je na kraju povukao ponudu jer ju je Yahoo odbio, čak i nakon što je Microsoft ponuđio veći iznos za tu akviziciju.

Oracle je 18. avgusta iskazao interes za kupovinu američkog poslovanja TikToka. Poput Microsofta, Oracle nudi infrastrukturu za usluge u oblaku, na koju se TikTok može osloniti radeći u SAD-u. Oracle nije među pet najvećih pružilaca tih usluga, dok je Microsoft, po podacima istraživačke kompanije Gartner, u 2019. godini zauzimao drugo mjesto.

ByteDance za tu transakciju treba odobrenje i američke i kineske vlade. Reuters je izvijestio da predstavnici Oracle i ByteDance nisu mogli odmah dati komentar, dok je Bijela kuća odbila dati komentar.

Inače, TikTok ima 800 miliona korisnika duž cijelog svijeta, a prihode ostvaruje putem oglasa koje prikazuje gledaocima video sadržaja.

(Hina)

 

Dopadaju vam se tekstovi na IT-mixer.com? Podržite nas putem društvenih mreža na linkovima ispod. Lajkujte našu stranicu na Facebooku, budite informisani u svakom momentu.