Peking se protivi tome da vlasnik kompanije TikTok, kineska firma „ByteDance“, prinudno proda dio poslovanja te firme u Americi i radije će aplikaciju da ugasi u SAD

 

Američki predsjednik Donald Tramp prethodno je rekao da 15. septembar ostaje rok u kojem kineska aplikacija za razmjenu kratkih video sadržaja TikTok mora da proda svoje poslovanje u SAD nekoj američkoj firmi ili će biti zabranjena.

Međutim, kineski zvaničnici smatraju da bi prinudna prodaja dovela do toga da ByteDance i Kina djeluju slabo pred pritiskom Vašingtona, prenosi Reuters pozivajući se na tri neimenovana izvora upoznata s situacijom.

Iz ByteDance-a kažu za Rojters da im kineska vlada nikada nije predložila da ugase TikTok u SAD ili na nekom drugom tržištu. Tramp je prethodno, komentarišući medijske izvještaje da ByteDance želi da izbjegne prodaju, rekao da neće biti produžen rok za prodaju TikToka.

To znači da ByteDance ima manje od nedjelju dana da postigne dogovor o prodaji, ili će njegova aplikacija biti potpuno zabranjena u SAD-u ako to ne učini do 15. septembra.

Prema izvršnoj naredbi od 6. avgusta, Bijela kuća je dala ByteDance rok od 45 dana da proda američko poslovanje TikToka nekom kupcu u SAD. Obrazloženje je bilo da je ta popularna aplikacija predstavlja prijetnju za privatnost ličnih podataka korisnika i nacionalnu bezbjednost.

 

ByteDance podnio tužbu protiv vlade SAD

 

Mada je jednom naknadnom naredbom precizirano da transakcija mora da bude završena do 12. novembra, kineka tehnološka kompanija, bez obzira na to, vjerovatno neće završiti posao u zadatom roku, ocjenjuje Russia Today.

Naime, pregovori sa američkim firmama zainteresovanim za kupovinu, među kojima su i Microsoft i Oracle, iskomplikovali su se, prema pisanju lista „Bloomberg“. Razlog je donošenje nove regulative u Kini prema kojoj ByteDance sada mora da podnese potencijalni sporazum o prodaji na odobrenje nadležnom državnom organu.

ByteDance je u međuvremenu podnio tužbu protiv vlade SAD u nastojanju da ospori izvršne naredbe Bijele kuće. U tužbi su naveli da su kompaniji uskraćena zakonska prava na redovan postupak i da Trampova administracija nije ponudila nikakve „vjerodostojne dokaze“ u prilog svojim tvrdnjama vezanim za nacionalnu bezbjednost.

(Tanjug)

 

Dopadaju vam se tekstovi na IT-mixer.com? Podržite nas putem društvenih mreža na linkovima ispod. Lajkujte našu stranicu na Facebooku, budite informisani u svakom momentu.