Vijetnamska tehnološka kompanija VNG podnijela je tužbu protiv kineske digitalne platforme TikTok zbog neovlaštenog korištenja pjesama u videozapisima, utvrdila su u ponedjeljak dva upućena izvora.

TikTok koristi audio zapise koji su u vlasništvu VNG-ove podružnice Zing bez njezinog pristanka, objasnili su izvori.

Prema pravnom dokumentu koji je priložen Narodnom sudu grada Ho Ši Mina (Saigona) a Reuters ga je dobio na uvid, od TikToka se traži odšteta i zabrana korištenja Zingove muzike.

VNG traži da TikTok iz aplikacije i s internet stranice ukloni sve muzičke segmente preuzete iz Zingovih zapisa a zahtijeva i naknadu štete od preko 221 milijarde donga (9,5 miliona dolara), stoji u dokumentu.

VNG Corporation tehnološka je firma sa sjedištem u Vijetnamu. Osnovana je 2004. godine a poznata je po aplikacijama za mrežne igrice, dijeljenje muzike i razmjenu poruka.

TikTok je pak odnedavno jako popularan u Vijetnamu, s 10 miliona korisnika u avgustu i milionima učitavanja videozapisa s platforme, pokazuju službeni podaci.

Neki vlasnici muzičkih prava upozoravaju pak da TikTok nema dozvolu za korištenje pjesama u videozapisima.

„Posebno valja istaknuti da je TikTok uspostavio vrlo komplikovan poslovni model kako bi izbjegao poštivanje autorskih prava u Vijetnamu“, odgovorili su iz Vijetnamske glazbene udruge na Reutersove upite.

(Index)

 

Dopadaju vam se tekstovi na IT-mixer.com? Podržite nas putem društvenih mreža na linkovima ispod. Lajkujte našu stranicu na Facebooku, budite informisani u svakom momentu.