U junu je Indija zabranila 59 aplikacija koje su napravile kineske kompanije, uključujući TikTok, WeChat i nekoliko QQ i Baidu aplikacija. Danas je Ministarstvo elektronike i informacione tehnologije zabranilo još 118 aplikacija povezanih sa Kinom. U saopštenju za medije, ministarstvo je reklo da je to učinilo, „u interesu suvereniteta i integriteta Indije, odbrane Indije i bezbjednosti države“.

 

Ukupno 177 aplikacija zabranjeno

Aplikacije koje su od danas zabranjene u Indiji uključuju PUBG Mobile, ali ne i verzija za desktop ili konzolu, kao i tri Alibaba aplikacije: Alipay, Taobao i Youku. PUBG Mobile je daleko najpopularniji, sa više od 40 miliona aktivnih korisnika mesečno u Indiji, ističe TechCrunch.

Zvaničnici kažu da su dobili nekoliko izveštaja o zloupotrebi mobilnih aplikacija. Navodno su neke aplikacije ukrale podatke korisnika i prenijele ih na servere izvan Indije. To dolazi u vrijeme kada eskaliraju tenzije između Kine i Indije.

Indija takođe razmatra pravila koja bi zahtijevala da kompanije pribave dozvolu korisnika pre upotrebe njihovih ličnih podataka i olakšavaju vladi da pribavi identitet korisnika sa platformi društvenih mreža.

(PCpress via Endgadget)

 

Dopadaju vam se tekstovi na IT-mixer.com? Podržite nas putem društvenih mreža na linkovima ispod. Lajkujte našu stranicu na Facebooku, budite informisani u svakom momentu.